ČAVLI U EKSPRES LONCU

'Vuk samotnjak' je postavio tempiranu bombu u Bostonu

17.04.2013 u 14:51

  • +2

Ekspres lonac bomba

Izvor: tportal.hr / Autor: Foxnews

Bionic
Reading

Naprava koja je aktivirana na Bostonskom maratonu tipično je djelo 'vuka samotnjaka' – samostalnog terorista koji sastavlja bombu u kućnoj radinosti slijedeći formulu koja je dostupna svima. U ovom slučaju se čini da je formula po kojoj je napravljena vrlo slična onoj koju Al Kaida preporučuje svojim sljedbenicima jer je užasno efikasna i teška za praćenje, piše CNN

Ali također je riječ i o receptu koji je popularan i kod domaće desnice. Informacija o mogućem 'vuku samotnjaku' uzbunila je obavještajnu zajednicu. 'Ovo je ono od čega strahujemo najviše', rekao je izvor s velikim znanjem o ovakvim istragama glavnoj političkoj analitičarki na CNN-u Gloriji Borger. 'Bez traga i bez obavijesti', zaključila je. Dosad su istražitelji došli do zaključka da su dvije bombe bile napravljene od 6-litarskih ekspres lonaca napunjenih čavlima i komadićima metala skrivenih u najlonskim vrećama i ostavljenih na tlu.

Stručnjaci FBI-a će nastojati od fragmenata ponovo sastaviti strujni krug kako bi dokazali da se radilo o tempiranoj bombi, a ne o eksplozivnoj napravi koja se aktivira daljinskim upravljačem.
Podsjetimo, dvije bombe su detonirane u 12 sekundi razmaka na najprestižnijem svjetskom maratonu. Troje ljudi je izgubilo živote, a 24-ero se još nalazi u kritičnom stanju.  Istražitelji nastoje doći do tragova pregledavajući snimke s kamera i fotografije, sliku po sliku – jednog od najfotografiranijih događaja na svijetu. Osiguranje je zaustavilo dva leta s lokalnog aerodroma Logan odgovorivši na zabrinutost zbog nervoznih putnika. FBI vodi istragu napada nastojeći doći do informacija tko je nosio tešku crnu vreću u blizini ciljne linije. U međuvremenu je otkriven identitet i treće žrtve. Riječ je o 23-godišnjoj Kineskinji Lu Lingzi. Dodajmo da su navodno istražitelji posebnu pažnju posvetili snimci misterioznog muškarca u crnom koji bježi s mjesta nesreće.