VJEROVALI ILI NE

Vučićevi naprednjaci zbog uvredljive službene fotografije tužili administratore stranica općine u kojoj su većina

18.07.2019 u 09:46

Bionic
Reading

Presudom Općinskog suda u srpskom Mladenovcu, dvojica administratora općinske stranice na Facebooku dužna su platiti novčanu kaznu u protuvrijednosti od oko 180 kuna zbog objavljivanja, prema sudu, uvredljive fotografije na kojoj se nalaze ograđene ovce, a iznad kojih je razvijen transparent 'Skupština općine Mladenovac'

Kako ističu tamošnji mediji, fotografija s ovcama u toru i transparentom još ranije je bila objavljena na službenoj stranici općine na Facebooku, ali je tužba za uvredu, koju su pokrenuli odbornici skupštine općine iz redova Srpske napredne stranke (SNS), stigla tek naknadno. Odbornici iz stranke predsjednika Aleksandra Vučića, koja predstavlja većinu, reagirali su nakon što su dvojica administratora, M.I. i D. J., postavila tu fotografiju kao profilnu.

'Fotografija je nastala davno, još prije Facebooka, na mladenovačkom stočnom sajmu, na kojem je trebalo potencirati razvoj poljoprivrede i stočarstva u ovom dijelu Beograda. Ona se duže vrijeme nalazila na službenoj internetskoj prezentaciji Skupštine općine Mladenovac, a svojevremeno je objavljena i u lokalnom tjedniku', kazao je za Danas mladenovački novinar Aleksandar Becić, a prenosi Blic.

Becić je istaknuo kako nikad nije čuo da je netko kazneno proganjan zbog službene fotografije, dok su kažnjeni administratori izjavili da presudu smatraju presedanom 'jer se njome otvara mogućnost da se predstavnici vlasti i na apsurdan način obračunavaju s neistomišljenicima'. Pritom su najavili žalbu na odluku suda.

Jedan od kažnjenih administratora naveo je da sama činjenica da se općina kao fizička osoba pojavljuje u ulozi tužitelja ponajviše govori o procesu.

'Tužbu smatram neodgovornim ponašanjem skupine ljudi koja na račun vlasti ne preza od gaženja osnovnih ljudskih prava i sloboda, pritom dezavuirajući cjelokupni državni i društveni sustav, koristeći i vršeći nedopustiv pritisak na instituciju suda, zakona i ustava', izjavio je D.J. nakon objavljivanja presude.

U presudi, inače, stoji kako su dvojica administratora 'tijekom 2017. u uračunljivom stanju, objavljujući fotografiju omalovažavajućeg karaktera, svjesno uvrijedila odbornike degradirajući ih na razinu životinja, odnosno ovaca, a čime su počinili kazneno djelo uvrede'.