tradicionalno prijateljstvo

Vučić: Sačuvali smo obraz u odnosima s Rusijom i u teškim uvjetima

10.01.2024 u 13:54

Bionic
Reading

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u srijedu da su odnosi Srbije i Rusije "vrlo dobri, ali da uvijek može više", ocijenivši kako je Beograd i u teškim uvjetima uspio sačuvati obraz ne narušavajući "tradicionalno prijateljstvo i bratstvo" dviju zemalja i naroda

Vučić je danas, bez uobičajene službene najave, posjetio Ruski dom u Beogradu, koji je središte kulturnih događaja i manifestacija Rusije u Srbiji.

"Uvjeren sam da ćemo u budućnosti imati snage graditi još bolje odnose", napisao je Vučić u knjizi dojmova.

Mi smo u teškim uvjetima uspjeli ne pogaziti svoj obraz, naveo je Vučić, istaknuvši da Srbi i Rusi imaju "tradicionalno prijateljstvo i bratstvo".

Upitan da prokomentira izjavu britanskog šefa diplomacije Davida Camerona, koji ga je nazvao "ruskim proxyjem", Vučić je rekao da je razočaran tom izjavom, te da je Srbija suverena i nezavisna zemlja, a da on nije "ničiji proxy", ni ruski, ni američki.

Dodao je da je razočaran i izjavom kako će Srbija destabilizirati regiju.

"Očigledno je da mnogima smetate kada imate svoju politiku i kada ta politika nije poslušnička. Mi ćemo imati svoju nezavisnu politiku, pa i prema Ruskoj Federaciji", rekao je Vučić.

Srbija ustrajno izbjegava pridružiti se međunarodnim sankcijama Rusiji poslije njezine invazije na Ukrajinu, premda je u UN-u podržala deklaracije i rezolucije kojima naglašava teritorijalni suverenitet i integritet te zemlje.

Veleposlanik Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko istaknuo je da je ruska strana zadovoljna suradnjom, ustvrdivši da je bilo napretka u 2023. godini.

"Ići ćemo dalje, ne postoje nikakve zapreke", rekao je Bocan Harčenko. Rusija, dodao je, nikada ne traži da se partnerske zemlje, pa ni bratske zemlje poput Srbije, pretvore u prorusku zemlju.