BURNA REKONSTRUKCIJA

Vučić - njemački igrač za europski smjer Srbije?

  • Autor: Gordan Duhaček
  • Zadnja izmjena 01.08.2013 14:44
  • Objavljeno 01.08.2013 u 13:00
Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić

Izvor: Sipa Press / Autor: STANKOVIC/XAOCPHOTO/SIPA

Predsjednik Srpske napredne stranke (SNS) i aktualni vicepremijer Srbije Aleksandar Vučić postao je najomiljeniji i najmoćniji premijer susjedne države te igra ključnu ulogu u rekonstrukciji tamošnje vlade. Također, njegov proeuropski kurs naročito hvale njemački mediji, poput Süddeutsche Zeitunga

'Vučić je zaslužan za novi smjer Srbije', zaključuje u tekstu ljevičarski njemački dnevnik Süddeutsche Zeitung u kojem je ovih dana objavljen prilično pohvalan tekst o najmoćnijem političaru Srbije Aleksandru Vučiću koji igra i ključnu ulogu u aktualnoj rekonstrukciji srbijanske vlade. Vučića se u međuvremenu smatra izrazito proeuropski orijentiranim političarom, a već je poznato da se posebice trudi održavati bliske veze s njemačkim političarima, pa zato češće putuje u Berlin nego u Moskvu.

Vučić je i prvi srbijanski političar na vlasti koji se, kako piše Süddeutsche Zeitung, drži dogovorenoga u pregovorima s Prištinom koje sponzorira Bruxelles, što pak ne znači da je pregovarač koji u svemu popušta. Ipak, dnevnik navodi i da je vlada premijera Ivice Dačića, čiji je Vučić realno najmoćniji član, imala nekoliko zabrinjavajućih unutarnjopolitičkih skandala u svojem dvogodišnjem mandatu, poput onoga s nikad razjašnjenim prisluškivanjem političara.

Bez obzira na to koliko Aleksandar Vučić bio iskren u svojoj transformaciji od Šešeljeva bliskog suradnika i Miloševićeva ministra informiranja u velikog europejca, činjenica jest da vodi Srbiju u dosad nepoznatom pravcu, pozivajući se većinom na razum, a ignorirajući nacionalističke emocije. Tamošnja se javnost zgraža, kada je riječ o desnima, odnosno ismijava, kada je riječ o tzv. Drugoj Srbiji, nad time što Vučić sada sustavno citira njemačkog sociologa Maxa Webera i govori o protestantskoj radnoj etici, no preokret se može vidjeti u nekim značajnim elementima političke prakse.

Vučić je tako i u napetim pregovorima o rekonstrukciji vlade odigrao koncilijantnu i konstruktivnu ulogu, odričući se pozicije ministra obrane te prihvaćajući uvjete Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Mlađana Dinkića o novom superministarstvu koje bi vodio ovaj kontroverzni ekonomist. S druge strane, premijer Dačić (SPS) i dalje zadržava poziciju ministra policije, što baš i nije standardna demokratska praksa, a njegova je netrpeljivost prema Dinkiću kulminirala tjeranjem URS-a iz vlade. Vučić je u rekonstrukciji posmicao i sve nesposobne ministre iz vlastite stranke, poput ministra kulture Bratislava Petkovića, te najavio mogućnost da će uzeti stranca za ministra jer želi najbolje stručnjake.

Dačić Dinkiću: Nosi se u p**** materinu!

Srbijanski tabloid Kurir donosi mnoge sočne tračeve iz pregovora o rekonstrukciji vlade Ivice Dačića, koji je kao svoj prioritet postavio micanje sada već bivšeg ministra financija i gospodarstva Mlađana Dinkića. Piše se kako su se Dačić i Dinkić posvađali bez suzdržavanja te da je sve završilo tako da je premijer poslao Dinkića u 'p**** materinu'.

Sinoć je Vučić u ekskluzivnom intervjuu za B92 ponudio svoje viđenje aktualne situacije u Srbiji, izjavivši da je odbio prijedlog ostalih kolega iz SNS-a da se ide na prijevremene izbore koji bi nesumnjivo odgovarali naprednjacima, s obzirom da u anketama dobivaju skoro pa 50 posto podrške! 'Danas nismo išli na izbore zbog stabilnosti i stabilnog puta ka budućnosti. Da smo otišli na izbore, do nedjelje bi euro bio 118 dinara, a do kraja kolovoza tko zna koliko, i to je samo jedan primjer i jedna moguća posljedica', rekao je Vučić, porekavši da je takva odluka donesena zbog pritiska EU-a.

'Moja ideja je da moderniziramo Srbiju, a kada mi kažu da je 'Vučić priznao da smo kolonija', ja taj jezik stvarno ne razumijem. Problem je što se ovdje sve dočekuje s cinizmom i moramo prestati stalno zamjerati, kritizirati i umanjivati značenje svega što se učini', rekao je Vučić za B92. Našao je čak i riječi pohvale za ubijenog premijera Zorana Đinđića, rekavši da je 'kod njega poštovao to što je bio spreman na rizike i odluke, a onaj tko riskira, taj pravi rezultat'.

Kao prioritet vlade nakon rekonstrukcije Vučić je naveo ekonomiju i gospodarski rast, zaključivši da se već sada može vidjeti određeni napredak.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!