NAHVALIO KANCELARKU

Vučić: Angela Merkel zaslužna je za stabilizaciju odnosa Beograda i Zagreba

28.01.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Premijer Srbije Aleksandar Vučić istaknuo je u razgovoru za njemački tjednik Die Zeit kako Srbija 'neće graditi nikakve ograde na svojim granicama, jer one mogu samo usporiti, ali ne i zaustaviti migraciju', dodajući kako u potpunosti podržava politiku njemačke kancelarke Angele Merkel prema izbjeglicama koja je, po njegovu mišljenju, doprinijela stabiliziranju odnosa Beograda i Zagreba

'Čuo sam u posljednje vrijeme mnogo kritike na račun Angele Merkel, pa čak i uvrede. To je nepravedno i pogrešno. Njemačka kancelarka visoko drži do europske vrijednosti i u potrazi je za europskim rješenjem. Mnogi Europljani ispružili su ruku kada se radilo o primanju novca, a sada ne žele da dijeliti troškove što je loše', naglasio je Vučić dodajući kako ne postoji alternativa politici koju vodi njemačka kancelarka.

 
'Dosad svakako nisam čuo razumne prijedloge', kazao je Vučić još jednom naglasivši kako je potrebno sveobuhvatno europsko rješenje kojem teži Merkelova.

Takvo je rješenje, priznao je, teško postići, jer nisu svi na istoj strani što je neophodno kako bi se postiglo rješenje.

Upitan može li izbjeglička kriza destabilizirati države zapadnog Balkana, Vučić je rekao da se uvijek brine o stabilnosti regije dodajući da je naporima da regija ostane stabilna najviše doprinijela Merkel.
Istovremeno je istaknuo da je Balkan bila i ostala teška regija u kojoj je izbio Prvi svjetski rat što se, po Vučićevim riječima, ne smije zaboraviti.

'Zbog toga uvijek imam u vidu opasnost od moguće destabilizacije', naglasio je Vučić podsjetivši da je tijekom prošlog ljeta došlo do žestoke rasprave između Srbije i Hrvatske u vezi izbjeglica.
'I u smirivanju stanja tada je važnu ulogu imala upravo kancelarka Merkel', zaključio je Vučić.