BIVŠI VELEPOSLANIK U VATIKANU

Vučak: Papa je odbio kanonizirati Stepinca nakon Irinejevog pisma

25.04.2016 u 11:25

Bionic
Reading

'Papa Franjo osobno je zaustavio kanonizaciju Alojzija Stepinca nakon pisma koje mu je uputio patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej', kazao je za beogradske Večernje novosti Filip Vučak, bivši hrvatski veleposlanik pri Svetoj Stolici

Prema Vučakovim riječima, zajednička komisija Katoličke i Pravoslavne crkve počet će raspravu o tome 'prije ljeta', dodajući kako nije moguće predvidjeti kada će odluka biti donesena.

 
Bivši veleposlanik u Vatikanu je za Večernje novosti naglasio da je patrijarh Irinej u pismu jasno rekao kako smatra da je riječ o visokom svećeniku koji je podržavao NDH, nasilno pokrštavao pravoslavne vjernike i podržavao rasne zakone.

To je drugi takav slučaj u Katoličkoj crkvi, kaže Vučak, a sigurno je samo to da do kraja rada komisije papa Franjo neće donositi odluke o Stepincu.

Opisujući događaje iz travnja 2014., Vučak je rekao da je bilo 'krajnje dramatično' i da je dio kardinala bio siguran da će Stepinac biti kanoniziran, ali je za papu Franju to pismo bilo signal za uzbunu i provjeru informacija iz Beograda.

On je dodao da je potom na vatikansku adresu stiglo i pismo predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, a onda još jedno pismo patrijarha Irineja.

'Papa je tada odlučio predložiti osnivanje mješovite komisije koja će detaljno razmotriti život i rad kardinala Stepinca', rekao je Vučak.