OD UTORKA

Vrlo šokirani Kouchner protiv Turske u EU

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 07.04.2009 14:17
  • Objavljeno 07.04.2009 u 14:03
Bernard Kouchner

Bernard Kouchner

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner rekao je u utorak da više ne zagovara ulazak Turske u Europsku uniju jer je ostao 'vrlo šokiran' turskim pritiscima protiv izbora danskoga dužnosnika za glavnoga tajnika NATO-a

PARIZ - "Ja sam bio pristaša ulaska Turske u EU", rekao je Kouchner za radio RTL i dodao da tomu više nije sklon poslije summita NATO-a.

Na summitu u subotu u Strasbourgu, Turska se protivila izboru danskog premijera Andersa Fogha Rasmussena za glavnog tajnika NATO-a, no u konačnici je popustila uz kombinaciju američkih pritisaka i jamstava.

"Bio sam vrlo šokiran takvim oblikom pritisaka kakav su činili na nas", na summitu NATO-a, rekao je Kouchner.

Turska je zamjerila danskome premijeru što se odbio ispričati za objavu karikatura s likom proroka Muhameda u danskome tisku iz 2005., te što se iz Danske emitira program televizije Kurdske radničke stranke (PKK).

To pozivanje Turske na aferu s karikaturama iz 2005. "čini mi se, najmanje što mogu reći, nespretno". I "zabrinjava me razvoj Turske u tom smislu, recimo prema jačanju religiji, prema slabljenju laičke države", rekao je Kouchener i dodao "ta praksa Turaka me šokirala".

Osim toga, Kouchner je poručio da nisu Amerikanci "ti koji odlučuju tko će u Europu, a tko ne. Mi smo gazde kod nas doma", rekao je.

Barack Obama se u Pragu, na summitu Sjedinjenih Država i Europske unije, izjasnio za ulazak Turske u EU, a ponovio je to i u ponedjeljak za posjeta Turskoj.

Francuska i Njemačka protive se ulasku Turske u EU.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi