temperature rastu

Upozorenje: Vrhunac toplinskog vala donosi opasno vrijeme za čak šest gradova, no nakon prženja vrlo brzo dolazi veliki preokret

12.08.2019 u 06:23

Bionic
Reading

Najviša će dnevna temperatura danas dosezati 39 Celzijevaca, uz vrlo slab vjetar

Vrhunac najavljenog toplinskog vala stiže danas, nakon čega slijedi promjena vremena.

Bit će sunčano, a danju u većini krajeva vrlo vruće. Vjetar u unutrašnjosti uglavnom slab, a na Jadranu ujutro burin, zatim umjeren sjeverozapadnjak i zapadnjak, na sjevernom dijelu jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura između 34 i 39 °C, predviđa Državni hidrometeorološki zavod.

Vrlo velika opasnost od toplinskog vala predviđa se za čak šest gradova - Zagreb, Karlovac, Rijeku, Split, Dubrovnik i Knin. 

Idućih dana osvježenje, osobito na kopnu. Uz promjenljivu naoblaku lokalnih će pljuskova biti uglavnom u unutrašnjosti gdje je u noći na srijedu i u srijedu moguće grmljavinsko nevrijeme. Na Jadranu sunčanije. Pokoji pljusak je u utorak kasno poslijepodne moguć na sjevernom dijelu, a u srijedu u Dalmaciji.

  • +115
Ljeto na plažama diljem Hrvatske 2019. Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

U unutrašnjosti će do srijede puhati umjeren, na udare mjestimice i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Umjeren sjeverozapadnjak na moru u srijedu prolazno u jačanju i okretanju na buru.

Biometeorološka prognoza

Toplinski val će dosegnuti svoj vrhunac u cijeloj zemlji, te će u unutrašnjosti Hrvatske predstavljati veliku, a na Jadranu i u dalmatinskom zaleđu vrlo veliku opasnost za zdravlje. Stoga se preporuča ne izlaziti i više se odmarati u najtoplijem dijelu dana, rashlađivati boravišne prostore, nostiti laganu i široku odjeću, uzimati dovoljno tekućine i laganu hranu, kroničnim bolesnicima prilagoditi terapiju teškim vremenskim uvjetima, te poduzimati i ostale mjere za zaštitu od vrućine koje se mogu naći na stranici DHMZ-a u rubrici posebnih prognoza – upozorenja na toplinske valove.