ŠPEKULACIJE

Vrhovni sud Srbije dematirao informacije o presudi za Đinđića

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 17.10.2009 17:09
  • Objavljeno 17.10.2009 u 17:05
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Vrhovni sud Srbije u subotu je, u povodu navoda beogradskog lista "Blic" da je ta institucija odlučila potvrditi najvišu kaznu Miloradu Ulemeku i Zvezdanu Jovanoviću, osuđenima za ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića, priopćio kako je riječ o preuranjenim i proizvoljnim nagađanjima, protivnim kaznenom zakonu.

"U povodu teksta objavljenog u dnevnom listu 'Blic', u kojem se navodi da je 'Vrhovni sud Srbije odlučio potvrditi maksimalne kazne Ulemeku i Jovanoviću, čime je okončan najvažniji proces u Srbiji', Vrhovni sud Srbije obavještava čitatelje lista 'Blic' i javnost da su navodi iz teksta samo proizvoljna nagađanja i spekulacije", navedeno je u priopćenju. Istaknuto je kako je jedino istina da je Vijeće Vrhovnog suda na javnoj sjednici razmatralo žalbe na drugostupanjsku odluku u predmetu koji se vodi protiv okrivljenih za ubojstvo premijera Đinđića.

U priopćenju se dodaje da će Vrhovni sud o tom slučaju, kao i svim slučajevima za koje je javnost zaintereesirana, odluku objaviti u sredstvima javnog informiranja, nakon vijećanja i glasovanja sudaca - članova sudskog vijeća, te kada pismeni otpravak iziđe iz suda.

Beogradski dnevnik "Blic" u izdanju od subote objavio je da je u postupku za ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića u ožujku 2003., vijeće Vrhovnog suda odlučilo potvrditi maksimalne kazne Miloradu Ulemeku i Zvezdanu Jovanoviću, čime je, kako je navedeno, okončan najvažniji sudski proces u Srbiji.

Ne navodeći izvor, taj list je prenio kako je sedmeročlano vijeće najviše sudske instance u Srbiji odbilo žalbe Ulemekovih i Jovanovićevih branitelja, ocjenjujući ih kao neutemeljene.

Prvostupanjsku presudu Specijalnog suda u Beogradu, kojom su nekadašnji zapovednik Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija i pomoćnik zapovjednika Zvezdan Jovanović osuđeni na po 40 godina zatvora, Vrhovni sud je potvrdio 29. prosinca 2008. godine.

Ulemek i Jovanović osuđeni su zbog ubojstva srbijanskog premijera Zorana Đinđića, a njihovi branitelji uložili su žalbe na drugostupanjsku presudu kojom je peteročlano veće Vrhovnog suda potvrdilo maksimalne kazne izrečene u Specijalnom sudu 23. svibnja 2007. godine.

Time su okrivljeni iskoristili zakonsku mogućnost da, pošto su osuđeni na maksimalne kazne zatvora od 40 godina i pošto su one potvrđene u drugostupanjskom postupku, njihove kazne razmotri i vijeće sudaca Vrhovnog suda, u trećestupanjskom postupku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi