odbijena žalba

Vrhovni sud potvrdio kaznu od 37 godina za ubojstvo i silovanje osječke umirovljenice

18.10.2019 u 16:34

Bionic
Reading

Vrhovni sud u petak je izvijestio da je, odbivši žalbu optuženika, potvrdio presudu Dejanu Gavranu osuđenom na 37 godina zatvora zbog silovanje i teškog ubojstva iz koristoljublja 75-godišnje osječke umirovljenice Zorke Jović

Gavrana je optužnica teretila da je, između 17. i 18. svibnja 2016. ušao u stan umirovljenice koju je, s namjerom da je usmrti kako bi se domogao novca i vrijednih stvari, nekoliko puta udario po glavi i gušio rukama, od čega je i umrla.

Nakon ubojstva otuđio je žrtvinu bankovnu karticu s PIN brojem te je dva puta s bankomata podigao ukupno osam tisuća kuna, a uzeo je i dva zlatna prstena koja je prodao za 640 kuna.

Osječki Županijski sud tada je zaključio kako je nedvojbeno utvrđeno da je Gavran počinio ta kaznena djela, kao i da je u trenutku silovanja žrtva bila živa.

Pri izricanju prvostupanjske presude sud nije utvrdio olakotne okolnosti, a kao otegotnu okolost uzeo je u obzir da je okrivljenik više puta osuđivan za razna kaznena djela.

Vrhovni sud je izvijestio da je kod potvrđivanja kazne vodio računa o svim olakotnim i otegotnim okolnostima, a posebno je otegotnim ocijenjena brutalnost i bezobzirnost kod počinjenja zločina.

Za kaznu dugotrajnog zatvora od 37godina Vrhovni sud je zaključio da je primjerena "osobnosti optuženika, generalnoj i specijalnoj prevenciji i njegovoj resocijalizaciji".