NOVA PRAKSA U HRVATSKOJ?

Vrhovni sud dopustio mu korištenje marihuane za hemoroide

Bionic
Reading

Vrhovni je sud oslobodio od zatvorske kazne 58-godišnjeg Zagrepčanina Nenu Ruljančića koji je tvrdio da je marihuanu upotrebljavao za liječenje bolnih hemoroida

Gotovo tri godine nakon što mu je policija, uz 200 grama u staklenkama, u vrtu kuće u Sukošanu pokraj Zadra, pronašla jednu stabljiku marihuane, zbog čega mu je sud presudio dvije godine zatvora, Vrhovni sud je procijenio kako je riječ o beznačajnom djelu, javlja Slobodna Dalmacija

Njegov odvjetnik suđenja je tvrdio kako je trava namijenjena samo za liječenje njegovih gastrointestinalnih problema. Obranu je nadopunio liječničkom dokumentacijom u kojoj je stajalo kako ima hemoroide trećeg stupnja, te da je lišće trave mrvio i miješao s maslinovim uljem, te tu smjesu upotrebljavao za liječenje hemoroida jer mu legalni farmaceutski preparati nisu pomagali.


Podsjetimo, i američki ratni veterani javljaju kako je marihuana odlična za liječenje PTSP-ja. Obamina je administracija prošli mjesec konačno dozvolila da započnu dugo odgađana istraživanja koja bi trebala odgovoriti na pitanje mogu li se kanabisom također liječiti ili ublažavati simptomi PTSP-a kod američkih ratnih veterana. Mnogi od njih, na temelju osobnih iskustava, tvrde da mogu.

Logan Edwards koji je služio u Iraku nedavno je u razgovoru za NBC ispričao: 'Kada sam je prvi put probao, došlo mi je da zaplačem jer je odagnala sve moje tjeskobe, jer je učinila sve ono što nisu OxyContin, benzodiazepini i antidepresivi koje su mi tri godine propisivali vojni liječnici', rekao je 26-godišnji veteran iz Davenporta u Iowi. Edwards tvrdi da ga simptomi kao što su pretjeran oprez, poremećaji spavanja, nesanica i noćne more prate praktički od trenutka kada je izašao iz zrakoplova na američko tlo 2008. godine.

'Uz konzumaciju marihuane mogu vrlo dobro funkcionirati. Vratio sam se u školu. Mogu opet pohađati nastavu i ocjene su mi dobre. Odnosi su mi zaliječeni. Trava mi je omogućila da si vratim život', rekao je taj bivši marinac.

Više pročitajte ovdje