SVAĐA ZBOG PLINA

Vrdoljak poručio Mađarima: Neodgovorni ste i neozbiljni!

16.04.2014 u 16:00

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak reagirao je na otvoreno pismo Uprave INA-e u kojem se traži zaustavljanje prodaje plina iz Podzemnog skladišta Okoli. Čelništvo Ine tvrdi kako će na taj način tvrtka biti oštećena za 350 milijuna kuna

Pravilnik o zakupu skladišta donesen je još 2009. godine kada je skladište bio u vlasništvu INA-e i još je tada bio predviđen instrument prodaje nepovučenog plina. Od tada se pravilnik nije mijenjao, ustvrdio je Vrdoljak.

Ugovor o skladištenju plina Inina tvrtka Prirodni plin je sklopila još 2009. godine na razdoblje od pet godina, tj. do 1. travnja ove godine, tako da su u Ini već pet godina znali do kada imaju zakupljene sve kapacitete.


'Prirodni plin je na natječaju za zakup skladišta zatražila samo zakup jako male količine skladišta, na rok od tri godine i dozvolila je privatnim tvrtkama da im zakupe kapacitete. Jedna od privatnih tvrtki bila je i MOL-ova tvrtka MET. Takav nastup na natječaju mora se zaključiti prozivanjem odgovornih osoba u INA-i. Neka sindikati pitaju tko je odgovoran da su izgubili sakladišne kapacitete i to prepustili privatnicima među kojima je i MOL-ova tvrtka', naglasio je ministar Vrdoljak u izjavi za medije.

INA kao proizvođač plina temeljem Zakona o tržištu plina ima pravo pristupa sustavu skladišta plina, no činjenica je da INA nije niti podnijela zahtjev za rezervaciju skladišnih kapaciteta te nije sudjelovala u postupku raspodjele skladišnih kapaciteta.

'Takvo neodgovorno i neozbiljno poslovanje potvrđuje da Hrvatska kao 44-postotni vlasnik ne može ovisiti o potencijalnim dogovorima menadžmenta INA-e i MOL-a. Zbog toga se dogodilo da naše skladišne kapacitete u Hrvatskoj u svojim igrama oni zakupe na način da se ošteti Ina', istaknuo je Vrdoljak.

Odbacio je tvrdnje da su se krajem ove zime dogodile promjene regulative temeljem kojih su INA i Prirodni plin prestali biti zaduženi za opskrbu kućanstva.

'To nije točno, jer je taj zakon donesen 2013. godine i znali su da imaju ugovorne obveze koji važe do 1. travnja. Svojim odlukama i načinom poslovanja dokazuju da neozbiljno posluju i proizvode gubitke. To potvrđuje kako je odluka Vlade da se opskrba plinom prebaci na HEP, kako bi se osigurala opskrba domaćinstava iz hrvatske proizvodnje, bila dobra odluka.

Da su nominirali zakup na pet godina i maksimalne kapacitet skladišta, mogli bi zakupiti oko 150 milijuna prostornih metara i time riješiti svoj problem. Sada, zbog svojih loših odluka, pozivaju Vladu da ih spašava na nezakonit način. Vlada regulatorno ne smije utjecati na procese koji su definirani u 3. Europskom energetskom paketu', zaključio je ministar Vrdoljak.