TRAŽE SE UBRZAVANJE RAZGOVORA

Vrdoljak ipak ostaje glavni pregovarač s mađarskim MOL-om

08.04.2014 u 17:51

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak ipak neće biti zamijenjen u ulozi glavnog Vladinog pregovarača s mađarskim MOL-om, kako je danas objavio Jutarnji list, ali premijer Zoran Milanović očito nije zadovoljan dinamikom pregovora i činjenicom da se odugovlači na štetu Ine

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak trenutno je u SAD-u, u Houstonu, na konvenciji 'Ideje i inovacije – gorivo za energetski kapital' pa nije bio dostupan za pitanja je li točno da ga premijer želi smijeniti s pozicije glavnog Vladinog pregovarača s MOL-om. No u Ministarstvu gospodarstva kažu da pregovori idu 'svojim tijekom i dinamikom'.

'Nema posrednih utjecaja na dinamiku pregovora, a pregovarački timovi rade na pripremi prijedloga te će do novog sastanka doći čim za njega sve bude spremno', kažu u Ministarstvu gospodarstva.

Inače, pregovori Vlade s mađarskom naftnom kompanijom oko izmjene ugovora o strateškom partnerstvu zapeli su još u siječnju. Otada je Hrvatska podnijela tužbu protiv MOL-a na Arbitražnom međunarodnom sudu UN-a i zatražila poništavanje štetnog ugovora iz 2009. godine koji je potpisao bivši premijer Ivo Sanader i kojim je MOL stekao upravljačka prava nad Inom premda nema više od 50 posto dionica.

Nakon toga je i mađarska strana pokrenula postupak protiv Hrvatske pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu, ali do novog sastanka pregovaračkih skupina još nije došlo. Kako doznajemo, u Vladi su doista nezadovoljni dinamikom pregovora, ali neće mijenjati članove pregovaračkog tima niti ga proširivati novim članovima. Barem za sada.

Prema našim saznanjima, želja premijera Milanovića je da se ubrza postupak jer smatra da je trenutna situacija vrlo loša za Inu. Saznali smo i da su Mađari nedavno tražili termin novog sastanka, i to baš u vrijeme kada su znali da ministra Vrdoljaka nema u zemlji. Slično su, kako doznajemo, učinili i u 12. mjesecu, pa se stoga u našem pregovaračkom timu pitaju predlažu li Mađari namjerno one termine za koje znaju da se neće ostvariti.