SDP-OVA INICIJATIVA

Vratite pulskim školama imena partizanskih heroja!

25.09.2014 u 13:17

Bionic
Reading

Imena narodnih heroja mogla bi se ponovno naći na pročeljima pulskih osnovnih škola. Naime, na današnjoj konferenciji za novinare povodom 25. rujna - Dana Istarske županije i 70. obljetnice osnivanja 43. Istarske divizije, predsjednici pulskog SDP-a i Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule Danijel Ferić i Livio Blašković predložili su povratak starih 'partizanskih' imena

'Živimo na području koje njeguje antifašističke tekovine te smatramo da ih treba njegovati i dalje. Međutim, danas se suočavamo s pokušajima 'desničarenja' i proglašavanja antifašizma 'krivom' opcijom', kazao je Ferić istaknuvši da će pulski SDP, kao stranka koja njeguje civilizacijsku tekovinu antifašizma, uputiti prijedlog gradonačelniku Borisu Miletiću i predsjedniku Gradskog vijeća Pule Robertu Cveku, o promjeni, odnosno vraćanju starih naziva pulskim osnovnim školama.

Osnovna škola Šijana nosila bi ime Neven Kirac, Osnovna škola Centar – Moša Pijade, a Osnovna škola Kaštanjer – Ive Lole Ribara. Osnovna škola Vidikovac – 43. Istarske divizije te Osnovna škola Stoja – Vladimira Gortana.

'Pulska 119. brigada zbog svojih žrtava i zasluga u Domovinskom ratu ima svoje mjesto u povijesti', istaknuo je Ferić te s Blaškovićem predlaže da se po njoj imenuje Osnovna škola Veruda.

Osim imena velikih antifašističkih boraca, prijedlog novog imena Osnovne škole Veruda bio bi trajni spomen na tekovine Domovinskog rata.

'Ova inicijativa ne iziskuje nikakve financijske troškove, a pod ingerencijom je Grada Pule, što olakšava sveukupnu proceduru', kazali su Blašković i Ferić, Istaknuli su kako tom inicijativom žele pridonijeti da se veliki antifašisti borci nikad ne zaborave i da mlađe generacije budu upoznate s time koliki su doprinos Istri dali borci.