GORAN MARIĆ TRAŽI

'Vratite novac i onima koji su otplatili kredit u švicarcima'

10.09.2015 u 14:15

Bionic
Reading

Nakon što je vlada i službeno izmjene zakona koje donose rješenje za švicarac poslala u saborsku proceduru, o svemu se oglasio i HDZ. Ako je suditi po riječima HDZ-ovog Gorana Marića, u glavnoj oporbenoj stranci mogli bi podržati izmjene zakona, naravno, pod uvjetom da se prihvate i njihove primjedbe

Premijer Zoran Milanović poručio je danas da su Vladi građani na prvom i drugom mjestu te da trećeg nema, dok je oporbu optužio da štiti banke.

'Prijedlog zakona demantira premijera Milanovića, jer diskriminira korisnike kredita u švicarskim francima, on se odnosi samo na jednu skupinu, na one kojima još traje kreditni odnos. Ako je riječ o preplati i povratu preplaćenog, kao što definira članak 19 zakona, onda su preplatili i oni koji su vratili kredit i oni kojima je kreditni odnos prekinut, kao i onima kojima traje. Ako se radi o povratu, onda treba izvršiti povrat svima. Dakle, radi se o diskriminaciji i mi ćemo kroz raspravu nastojati da se uključe svi korisnici kredita, da ako se radi o povratu preplaćenog, svi oštećeni moraju biti obeštećeni', kazao je novinarima u Saboru HDZ-ov Goran Marić.

Na pitanje slaže li se s mišljenjem Vlade da će konverziju snositi banke, a ne porezni obveznici, Marić je kazao: 'Čini mi se da opet Vladu demantira sam prijedlog zakona. Ako je riječ o poreznim olakšicama, onda je to itekako utjecaj na državni proračun i na porezne obveznike, ali mi ćemo kroz raspravu biti vrlo kooperativni i nastojati da ni u kom slučaju ne plate to porezni obveznici, ali da se riješi slučaj franak i da se zakon izglasa. Ne možemo podržati da račun plaća onaj tko nije bio na ručku.'

Međutim, HDZ je u javnosti kao rješenje za švicarski franak spominjao crnogorski model. Novinari su Marića upitali zašto je to tek sada došlo kao moguće rješenje. 'Nije se pojavilo kao rješenje, riječ je o jednoj vrsti usporedbe. Kada je došao napad da HDZ štiti banke, onda se samo spomenuo taj model, a inače predloženi model više nosi beneficija bankarskom sektoru nego crnogorski model', kazao je Marić.

Prokomentirao je Marić i kritike da HDZ štiti banke i da će ako dođe na vlast dijeliti dobit s bankama.

'Sve će se čuti u raspravi kad dođe prijedlog zakona u saborsku proceduru pa ćete onda čuti stav i moj i HDZ-a. Ne mogu komentirati takve neozbiljne tvrdnje, tko s kim razgovara, ako on to zna, ja doista ne znam', rekao je Marić.


395995,395945,395739,395188