BARROSO HRVATSKIM GRAĐANIMA

'Vratili ste Hrvatsku u srce Europe'

01.07.2013 u 08:15

Bionic
Reading

Građanima okupljenima na središnjem zagrebačkom trgu obratio se predsjednik Europske komisije, često nazivanom i kao Vlada EU-a, Jose Manuel Barroso. Čestitao je hrvatskom narodu na povijesnoj noći

Jose Manuel Barroso govorio je nakon premijera Zorana Milanovića na središnjoj proslavi ulaska u EU pred tisućama okupljenih građana. Poručio im je da se članstvo Hrvatske u Europskoj uniji dogodilo zahvaljujući upravo njima – hrvatskom narodu.

'Vi ste željeli pridruživanje Europskoj uniji i vaš je naporan rad to omogućio. Vratili ste Hrvatsku na mjesto koje joj pripada, u srce Europe', rekao je Barroso pohvaljujući uložen trud uoči pristupanja.

Rekao je da se Hrvatska jako promijenila posljednjih desetljeća. 'Ona je potpuno demokratska zemlja u kojoj se poštuju temeljna prava i vladavina zakona. Zbog toga Hrvatska ima pravo na sve pogodnosti koje joj Europska unija može pružiti', kaže Barroso.

Rekao je da diljem Europe svakodnevno rade na poboljšanju europskih gospodarstava, jačanju demokracije i izgradnji bolje budućnosti. 'Izazovi današnjeg svijeta su ogromni. Kao dio europske obitelji, međutim, Hrvatska pred njima ne stoji sama. Jednako kao što je Europska komisija podupirala vaše pristupanje, pomoći ćemo vam i kao državi članici', poručio je šef vlade EU-a.

Za kraj je rekao da je Hrvatska primjer drugim zemljama u regiji i priznao teške reforme učinjene na putu: 'Pružili ste ruku pomirenja. Kao država članica Europske unije, jasno ste dali do znanja da ćete drugima pomoći da slijede isti put', rekao je Barroso na glavnom zagrebačkom trgu.