POVLAŠTENA SABORSKA KASTA

Voze službene aute, iako na to nemaju pravo

01.03.2010 u 09:04

Bionic
Reading

'Taksi je skup', veli Božica Šolić (HDZ). Saborski automobil, kaže, koristi i zastupnica češke manjine Zdenka Čuhnil te Jerko Rošin (HDZ), a Dragutin Lesar upozorava da je riječ o masovnoj pojavi

Protiv parlamentarnog zastupnika SDP-a i đakovačkog gradonačelnika Zorana Vinkovića Državno odvjetništvo vodi kazneni postupak zato što je za dolaske u Sabor automobilom u vlasništvu grada protupravno naplatio od države 12 i pol tisuća kuna putnih troškova, piše Novi list

Slobodna interpretacija

U dane kad se Sabor sastaje, svako jutro oko 9 sati i nakon završetkazasjedanja, ispred zgrade Sabora prava je promenada službenihautomobila. Očito je da se Odluka nemilice krši, da se službene potrebevrlo slobodno interpretiraju, zaključuje Dragutin Lesar.

Istovremeno postoje zastupnici koji se nesmetano, skoro svakodnevno, voze kući iz Sabora državnim autima, premda na to nemaju pravo.

Naime, saborska Odluka o korištenju službenih osobnih automobila propisuje da zastupnici, osim privilegiranih predsjednika, potpredsjednika i tajnika Sabora koji službene aute s vozačima imaju na raspolaganju 24 sata, mogu dobiti aute iz državnog voznog parka »ovisno o potrebama obavljanja službe i o mogućnostima, uz odobrenje tajnika Sabora«'.

Na naši upit može li se pod »potrebe obvaljanja službe« podvesti i odvoženje kući i dovoženje na posao na Markov trg, iz saborske službe za odnose s javnošću odgovorili su nam negativno.

'U službene potrebe spadaju, primjerice, prisustvovanja radnim sastancima na koje su saborski zastupnici pozivani i često su izvan redovitog radnog vremena.

To se odnosi i na odlaske zastupnika na razne svečanosti na koja su oni službeno pozvani; to mogu biti i odlasci na pogrebe ili neke druge situacije. Nijedan zastupnik nije tražio službeno vozilo za prijevoz na posao i s posla jer na to po Odluci nema pravo«, izričito se navodi u odgovoru saborske glasnogovornice Ružice Šimunović.

Demantira je, međutim, HDZ-ovka Božica Šolić. Prema vlastitom priznanju ona je jedna od zastupnika koje službeni automobili razvoze kućama nakon što okonča saborsko zasjedanje. Božica Šolić živi u Kupinečkom Kraljevcu, 20 kilometara udaljenom od Zagrebu, nema vozačku dozvolu i kaže da joj se zbog toga nezgodno vraćati kući.

– U Sabor me doveze suprug, a doma idem službenim autom, ako ima slobodnih. Znate, kad je u Zagrebu neko međunarodno izaslanstvo onda se može dogoditi da su svi službeni auti zauzeti, pa se moram nekako drukčije snaći.

A taksi je skup, ispričala nam je Božica Šolić svoje muke s prijevozom. Kao i ostali zastupnici ima pravo na besplatan javni prijevoz, sa Savskog mosta postoji redovna ZET-ova linija za Kupinečki Kraljevec, ali Božica Šolić ne koristi se tom mogućnošću. Radije uzme službeni automobil. I tu nije nikako usamljena.

– Puno zastupnika ide doma sa službenim autima. Evo, ja sam se znala voziti sa zastupnicom češke manjine Zdenkom Čuhnil i s kolegom iz HDZ-a Jerkom Rošinom koji idu nekako u mojem pravcu, rekla nam je Božica Šolić koja, tvrdi, nikad nije tražila odobrenje tajnika Sabora Josipa Sesara. U Klubu HDZ-a uvijek se pobrinu da je službeni auto »pokupi« ispred Sabora.

Zastupnici uglavnom znaju tko se od njihovih kolega vozi državnim autima i kad nisu u pitanju službene potrebe, ali nerado o tome govore, makar je možda riječ i o njihovim političkim protivnicima. Može se, međutim, čuti da je, recimo, jedan zastupnik na nogometne utakmice svojeg sina iz Sabora uvijek žurio službenim autom. Najuporniji saborski borac protiv zastupničkih privilegija Dragutin Lesar upozorava da se radi o masovnoj pojavi.