zakon je jasan

Vozač kod Koprivnice ulovljen kako vozi s 2,54 promila alkohola u krvi; momentalno je uhićen i poslan na 10 dana u zatvor

25.01.2021 u 11:31

Bionic
Reading

Tijekom vikenda od 22. do 25. siječnja na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je šest prometnih nesreća, od čega dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama. U nesrećama su stradale četiri osobe, od kojih je jedna osoba teško ozlijeđena dok su tri osobe lakše ozlijeđene

Uzroci događanja prometnih nesreća bili su brzina neprimjerena uvjetima (2), oduzimanje prednosti prolaska, nepropisno pretjecanje, nepropisno mimoilaženje i vožnja na nedovoljnoj udaljenosti. Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su dvije prometne nesreće. Jednu prometnu nesreću, radi nepropisnog mimoilaženja, izazvali su mladi vozač i vozač starije životne dobi. Sankcionirano je 175 prometnih prekršaja od čega 23 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 87 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 17 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i prekršaj nepropisnog korištenja mobitela.

Tijekom provedbe pojačanog nadzora dva vozača su bila uhićena, a dva vozača smještena u posebne prostorije policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Provedena su dva žurna prekršajna postupka, a jedna osoba je predana na izdržavanje izrečene kazne zatvora.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u nedjelju, 24. siječnja, u 12.53 sati, na državnoj cesti broj 28, u Kenđelovcu, kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 117 kilometara na sat iako je na rečenoj dionici državne ceste brzina kretanja vozila prometnim znakom ograničena na 70 kilometara na sat.

Policija ističe vozača koji je u subotu, 23. siječnja, u 14.32 sati, na državnoj cesti broj 2 u Vlaislavu upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 114 kilometara na sat iako je na rečenoj dionici državne ceste brzina kretanja vozila prometnim znakom ograničena na 60 kilometara na sat. Najveća koncentracija alkohola zabilježena je u subotu, 23. siječnja, u 17.55 sati, na otvorenom dijelu državne ceste broj 41 između mjesta Botovo i Gotalovo kod 29-godišnjeg vozača koji je upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,54 promila. Vozač je bio uhićen i protiv njega je proveden žurni prekršajni postupak u kojem je proglašen krivim i kažnjen kaznom zatvora od 10 dana i zabranom upravljanja motornim vozilima B kategorije devet mjeseci. Po završetku žurnog prekršajnog postupka, vozač je predan na izdržavanje izrečene kazne u zatvor u Bjelovaru.

40-godišnji vozač je u nedjelju, 24. siječnja, u 1 sat u Draganovcu upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,78 promila, za vrijeme trajanja zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije i nakon što mu je vozačka dozvola poništena i oduzeta radi nakupljenih negativnih prekršajnih bodova. Vozač je bio uhićen i protiv njega je proveden žurni prekršajni postupak u kojem je kažnjen novčanom kaznom od 30.000 kuna i zabranom upravljanja motornim vozilima B kategorije šest mjeseci.

Tijekom pojačanog nadzora prometa u činjenju prekršaja zatečena su dva recidivista koji je počinili četiri prekršaja (upravljanje motornim vozilima B kategorije za vrijeme zabrane - 1, upravljanje za vrijeme kad je vozačka dozvola poništena i oduzeta - 1, upravljanje pod utjecajem alkohola -2). Izvršen je nadzor 28 mladih vozača. Mladi vozači počinili su osam prometnih prekršaja od čega dva prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola (0,00 do 0,50 g/kg – 2), dva prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa, dva prekršaja nepostupanja sukladno značenju prometnog znaka, prekršaj nepropisnog mimoilaženje i  prekršaj  upravljanja motornim vozilom bez upaljenog dnevnog ili kratkog svjetla. Najveća koncentracija alkohola kod mladih vozača utvrđena je u subotu, 23. siječnja, u 17.54 sata u Ulici F. Viktora Šignjara u Virju kod 23-godišnjeg vozača koji je upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 0,32 promila. Vozač je bio isključen iz daljnjeg sudjelovanja u prometu.  

Tijekom, 23./24. siječnja, od 17 do 1 sat, Policijska postaja Đurđevac provela je akciju nadzora alkoholiziranosti vozača i mladih vozača u sklopu koje je izvršen nadzor 42 vozača od čega pet mladih vozača. Utvrđeno je osam prekršaja od čega tri prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola. Pod utjecajem alkohola bio je jedan mladi vozač. Tijekom predstojećeg tjedna policijski službenici će, prilikom nadzora prometa, pozornost usmjeriti na uočavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja povezanih sa stradavanjima osoba u prometu na cestama, odnosno nadzoru poštivanja brzine kretanja vozila, alkoholiziranosti vozača, poštivanju prednosti prolaska, korištenju sigurnosnog pojasa, korištenju mobitela i sličnih uređaja, kao i nadzoru mladih vozača, recidivista te vozača traktora i bicikala.