VODOSTAJI IPAK PADAJU

Vojska i dalje dežura na sisačkom području

17.02.2014 u 12:31

  • +7

Stanje na poplavljenim područjima.

Izvor: Pixsell / Autor: Daniel Kasap/PIXSELL

Bionic
Reading

Stanje u sisačkom Pokuplju postupno se normalizira, jer je vodostaj Kupe u laganom opadanju, priopćeno iz Stožera zaštite i spašavanja RH.

Pristup do najugroženijih naselja, Letovanića i Starog Broda je olakšan i moguć je osobnim automobilima. Međutim, zaobalne vode još prijete pa su i pripadnici Hrvatske vojske u stanju pripravnosti zadržani na terenu.

Iz Hrvatskih voda je priopćeno kako se borba protiv poplava postupno prenosi na područje sisačke donje Posavine.

Zbog punih riječnih korita i prirodnih retencija Lonjskog i Odranskog polja, očekuje se otežan prihvat velikih voda Save i njezinih pritoka, što ugrožava postojeći sustav obrane od poplava.

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda javljaju kako se danas i sutra očekuju veće oborine u Sloveniji, što bi moglo utjecati na porast vodostaja Save. Zbog toga je Državna uprava za zaštitu i spašavanje osigurala dodatne količine vreća s pijeskom, koje se već distribuiraju na teren, a od Ministarstva obrane je zatraženo još tisuću vojnika koji bi pomogli u obrani od poplava.

Ako se ukaže potreba obavit će se i djelomična evakuacija stanovništva

Sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel sinoć je proglasila izvanredno stanje za mjesto Kraljeva Velika u općini Lipovljani, Plesno na području grada Novske i za općinu Lekenik.

Vodostaj i dalje raste u Čičkoj Poljani

U dijelovima Čičke Poljane voda se izlila preko prometnica i dvorišta, ugroženo je i nekoliko kuća, a sve kuće se štite zečjim nasipima.

Vodostaj i dalje raste. Mještani se upozoravaju da budu u stanju pripravnosti i sve potrebe jave u Stožer koji dežura u prostoru Stare škole.

Vatrogasne ekipe radile su cijele noći na obrani, priopćeno je iz Grada Velike Gorice.

Voda se povlači na poplavljenom području Kosinja u Lici

Na poplavljenom području Kosinja u Lici voda se postupno povlači.

U posljednja 24 sata razina vode opala je za oko 25 centimetara. Unatoč tome još su pod vodom lokalne ceste za Donji Kosinj, Rudinku, Kosinjski Bakovac i Šušanj.
Pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Joso Živković izjavio je jutros da su punoj su pripravnosti sve službe na području Kosinja gdje su na snazi izvanredne mjere zaštite. Prijevoz je osiguran s tri čamca.

Opskrba toga područja živežnim namirnicama je redovna. Procjenjuje se da bi se voda s prometnica mogla povući za tri do pet dana.

HAK: zbog jakoga juga u prekidu neke trajektne linije

Zbog jakoga juga u prekidu je trajektna linija Lopar-Valbiska, katamaranske linije Ubli-Vela Luka-Hvar-Split i Korčula-Hvar-Split i brodska linija Unije-Susak-Mali Lošinj, izvijestio je jutros Hrvatski autoklub (HAK).
Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje.

Mogući su odroni na cestama u gorju i duž Jadranske magistrale D8.

Zbog vode na kolniku, zatvorena je dionica državne ceste D36 Sisak-Popovača, kod šume Brezovica, a obilazak je preko Ivanić Grada, Lijeve i Desne Martinske Vesi.
Zbog poplave zatvorene su pojedine državne, županijske i lokalne ceste u Zagrebačkoj, Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj i Ličko-senjskoj županiji.

Na graničnom prijelazu Bajakovo pojačan je izlazak teretnih vozila. Zbog radova za vozila iznad 7,5 tona zatvoren je granični prijelaz Ilok.