DOLAZAK VELIKOG VALA

Vojnici se ozlijedili u spašavanju Baranje

05.06.2010 u 19:57

Bionic
Reading

Vodostaj Karašice kod Belog Manastira danas opada za jedan centimetar po satu. Stanovnici prigradskih naselja Šumarine, Luča i Šećerane, 1.500 ljudi, koji su zbog moguće poplave bili spremni na evakuaciju, ipak neće morati iz svojih kuća. Nakon jučerašnjeg saniranja oštećenog nasipa i sprečavanja izlijevanja Karašice, sve nadležne službe sada su u stanju pripravnosti za doček velikog vodnog vala na Dunavu

U tijeku su radovi na jačanju nasipa Drava-Dunav i izgradnji manjeg nasipa kod Batine u Baranji, izvijestio je danas Stožer zaštite i spašavanja Osječko-baranjske županije. Pripadnici Hrvatske vojske, Hrvatskih voda, vatrogasnih društava, civilne zaštite, Crvenog križa i drugih službi na terenu pune rezervne vreće s pijeskom, a dio ih je poslan kući na kratak odmor.

Lakše ozlijeđena tri vojnika

Lakše ozljede na nasipu na Baranjskoj Karašici u petak su oko 22,30 sati pretrpjela tri hrvatska vojnika, nakon što su skupa s još 30-ak svojih kolega pali s traktorske prikolice, koja ih je trebala prevesti do sela Šumarina.

Naime, kako doznaje Jutarnji list po vojnike koji su upravo dovršili utvrđivanje nasipa došao je traktor s prikolicom. Nkon što su se vojnici popeli na prikolicu dogodilo se puknuće rude uslijed čega se prikolica izvrnula, a vojnici pali na zemlju.

Vodostaj Dunava sada iznosi oko 550 centimetara, a sljedeći tjedan očekuje se njegov porast za do 2 metra. 'U sljedećih deset dana očekujemo porast vodostaja Dunava na 700 do 750 centimetara, što je kao i 2006. godine, kada je također bilo kritično', rekao je na današnjoj konferenciji za tisak Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda Osijek. Nakon toga, trebat će pet dana do vraćanja na uobičajeni vodostaj Dunava, tako da Baranjce čeka još dva tjedna spremnosti na obranu od poplave.

Nasip na Karašici kod Belog Manastira jučer ujutro naglo je popustio jer su u Mađarskoj nenajavljeno puštene velike količine vode u kanale. Nasip je velikim naporima saniran tek oko 15 sati, ali su u međuvremenu poplavljena polja i voćnjaci. Župan Vladimir Šišljagić kaže da je ispuštanje vode zaustavljeno zahvaljujući brzoj intervenciji preko Vlade RH. 'Sve daljnje reakcije o ovom slučaju trebaju ići s razine Vlade', zaključio je Šišljagić. Nema opasnosti od zaraza, dodao je, a službe Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na terenu uzimaju uzorke za laboratorijske analize.

U jačanje nasipa samo u Osječko-baranjskoj županiji od početka velikih kiša prošli vikend ugrađeno je više od 100 tisuća vreća pijeska. Zapovjednik kopnene vojske, general Mladen Kruljac najavio je da će vojska nastaviti sudjelovati u obrani i od drugog vodnog vala na Dunavu. Šišljagić je pozvao predstavnike lokalnih samouprava i sve druge koji uoče probleme na nasipima i druge opasnosti od poplava da odmah zovu službu 112 umjesto izravno članove županijskog stožera.