VUKELIĆ O NATO-U I KRIZI

Vojni sustav ne može biti izdvojen otok

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 14.03.2009 11:15
  • Objavljeno 14.03.2009 u 11:06
General Josip Lucić i ministar Branko Vukelić

General Josip Lucić i ministar Branko Vukelić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Josip Lučić

Ministar obrane Branko Vukelić izjavio je u intervjuu za novi broj 'Hrvatskog vojnika', službenog glasila Ministarstva obrane, da punopravno članstvo u NATO-u koje se očekuje u travnju, potvrđuje napredak Hrvatske u cjelini.

Hrvatska je učinila sve što treba da postane članicom Saveza, naglasio je Vukelić.Članstvo je izvanredno važno za Hrvatsku u cjelini jer je to jedan od dvaju strateški najbitnijih vanjskopolitičkih ciljeva. Poziv u članstvo nije samo dokaz naših vojnih sposobnosti, jer u NATO ne ulazi jedino vojska, nego i dokaz da je Hrvatska uznapredovala i razvila sve dijelove svog društva poput drugih demokratskih razvijenih zemalja, istaknuo je ministar.

To je veliko priznanje za hrvatsku državu, ali i veliko priznanje svim pripadnicima Oružanih snaga i djelatnicima Ministarstva obrane. Za mene, kao čelnika Ministarstva, primanje u članstvo bit će velik događaj i golema čast, no još jednom podsjećam na velik doprinos državnog vodstva, ali i konsenzus svih političkih stranaka, rekao je Vukelić u intervjuu.
Istaknuo je da je Hrvatska jedina zemlja koja nije članica NATO-a a u pojedinim misijama obavlja zadaće što zahtijevaju vrlo visoku razinu sposobnosti i stručnosti.

Upravo je to ono što svi ističu, rekao je ministar, dodavši da to svjedoči i o sposobnosti i motiviranosti naših vojnika, ali i njihovoj obučenosti, educiranosti i sposobnosti brza usvajanja novih znanja i vještina. Vukelić je za "Hrvatski vojnik" izjavio da vojni sustav ne može biti izdvojen otok. Ne možemo ne dijeliti sudbinu zemlje i ne podnijeti teret vremena obilježena financijskom krizom, naglasio je, dodavši da će sustav kao i svi ostali i te kako štedjeti i ponašati se razumno.

To znači da ćemo posebno paziti na troškove koji nisu nužni. Velik dio našeg proračuna odnosi se na financijska sredstva nužna za opremanje i modernizaciju, a potpisani su ugovori obveza koju moramo ispunjavati, i to su projekti koje moramo završiti, rekao je. No, nastavio je, bitno je da sav novac što ćemo uložiti u modernizaciju i opremanje uložimo na potpuno transparentan način, pri čemu mislim na provedbu postupaka nabave, ali i da tim ulaganjima damo priliku i hrvatskom gospodarstvu.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!