PLAN OD TRI MILIJARDE KUNA

Vodu će 2025. godine imati 98 posto kućanstava u Zagrebu

24.04.2012 u 07:32

Bionic
Reading

Do 2025. godine 98 posto kućanstava u Zagrebu trebalo bi biti spojeno na vodoopskrbnu mrežu i kanalizaciju, za što će, pokazuju procjene, iz Vodopskrbe i odvodnje (ViO) trebati oko tri milijarde kune

Plan 98, kako ga je nazvao direktor Vodoopskrbe i odvodnje Damir Poljak, trebao bi označiti konačan kraj problema s kojim se bore građeni u pojedinim dijelovima grada u kojima voda i kanalizacija unatoč tome što živimo u 21. stoljeću još nisu dostupni.

'Kritične točke su Brezovica, Sesvete i Gornja Dubrava, iako posla ima u svim dijelovima Grada. Danas je pokrivenost vodoopskrbnom mrežom na 93 posto kućanstava, a kanalizacijom 88 posto. Pokrivenost od sto posto nikad nije moguća jer se uvijek brže gradi nego što mreža stiže, ali postoji nešto što se zove tolerantno polje i mi smo odredili da je ono dva posto', kazao je Poljak.

Novac za Plan 98 osigurao bi se iz brojnih naknada koje ViO ubire i kreditnih zaduženja. Uz činjenicu da dio kućanstava još uvijek nema osiguranu vodu i kanalizaciju, u VIO-u se posebno bore s gubitkom pitke vode, pa se tako na razini godine zbog nekvalitetne i dotrajale infrastrukturne mreže izgubi 47 posto vode koja se crpi

'Nažalost, taj podatak je točan. Gubici u metrima kubičnim imaju svoju strukturu, pa tako uz stvarne gubitke vode imamo i problem ilegalnih priključaka. Ilegalni korisnici, prema našim procjenama, uzimaju od deset do trinaest posto. Naš cilj je taj gubitak svesti sa 47 posto, u narednih pet godina, na 25 posto', istaknuo je Poljak.

Samo u ovoj godini ViO u izgradnju vodovodne i kanalizacijske mreže planira uložiti 298.013.500 kuna od čega 152,8 milijuna kuna stiže od kredita EBRD-a, dok ostatak stiže iz brojnih naknada što ih ViO i Hrvatske vode ubiru.