PROPAST ZG VELESAJMA

Vodstvo otkazuje sajmove i stvara milijune minusa

26.05.2009 u 10:13

Bionic
Reading

Zagrebački velesajam, podružnica Zagrebačkog holdinga, posluje u višemilijunskom minusu i za koju godinu mogao bi propasti, a predsjednik uprave Holdinga Ivo Čović i predsjednik Skupštine tvrtke gradonačelnik Milan Bandić nisu našli vremena naći se sa zabrinutim predstavnicima Radničkoga vijeća

Oni su još prije dva mjeseca tražili smjenu direktorice Katje Luke Kovačić i željeli čuti planove vodstva Holdinga s Velesajmom. Pismeno su obrazložili kako je nastalo dvadeset milijuna kuna gubitka otkazivanjem deset sajmova i mijenjanjem termina. Koliko je uspješno vodstvo Velesajma, pokazuje revizija poslovanja Holdinga, u kojoj je navedeno da je Velesajam 2007. godine imao devet milijuna kuna dobiti, a godinu poslije gotovo sedam milijuna kuna gubitka, piše Večernji list 

Ove godine planiraju smanjiti popuste izlagačima i povećati cijene usluga, čime bi zaradili sedam milijuna kuna te dobit povećali na 160.000 kuna. To je vrlo neobična odluka s obzirom na financijsku krizu u kojoj je država, što se pokazalo već u prvih nekoliko mjeseci. Izlagači namještaja požalili su se Večernjem listu da im vodstvo Velesajma ne želi smanjiti cijenu najma pa je velik dio 12. paviljona prazan.

– Imali smo natječaj kojim smo popunili ono što je bilo prazno. Velesajam je loše poslovao i prije moga dolaska, a probleme s Radničkim vijećem riješili smo – kazala je K. Luka Kovačić i složila se s primjedbom da će se Velesajam ugasiti za koju godinu nastavi li tako poslovati.

“Zabrinuti radnici” potpisani ispod dokumenata koje su poslali Večernjaku upozoravaju da se dosad financijska bilanca popravljala uvrštavanjem stavke neevidentirane imovine – zemljišta u završnom računu.Upozoravaju da je Velesajam plodno utočište za sve s vezom. Na mjestu savjetnika za komercijalno financijsko poslovanje radi Robert Krasić, sin državne revizorice Šime Krasić.

Komercijalist je i Petar Penava, sin Milana Penave, koji je kumstvom vezan s obitelji gradonačelnika Milana Bandića, a čija je tvrtka Tigra više puta bila u aferama sa skupim poslovima koje plaćaju porezni obveznici. Direktorica Velesajma to nije željela komentirati jer, kaže, “nisu to njezina posla”. Iz uprave Holdinga nismo dobili odgovor jer je I. Čović na putu u Italiji.