ISTOK POD VODOM

Vodostaji stagniraju, kritično u Strizivojni

03.06.2010 u 13:27

Bionic
Reading

Podaci od protekle noći pokazuju da vodostaji stagniraju ili lagano opadaju, osim Biđa kod Vrpolja koji je bio u porastu, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje u jutrošnjem izvješću o stanju obrane od poplava

U Osječko-baranjskoj županiji noć je protekla bez oborina. Prema izvješću Područnog ureda Zaštite i spašavanja (ZiS) Osijek od jutros u sedam sati, u Baranji je vodostaj potoka Karašica jutros oko četiri sata dostigao maksimum te otad stagnira, a razina je 40-50 centimetara ispod kote krune nasipa.

Hrvatski Crveni križ pozvao je na prikupljanje pomoći. Donacije za pomoć poplavljenim područjima mogu se uplatiti na žiroračun broj 2340009-1511555516, poziv na broj odobrenja 02, ili pozivom na donatorski telefon - broj 060 9011, cijena poziva je 6,15 kuna (PDV uključen). Pomoć poplavljenim područjima može se dati i online donacijama na stranici Hrvatskog Crvenog križa: www.hck.hr.

Hrvatske vode uputile su dva kamiona vreća s pijeskom u Branjin Vrh za ojačavanje nasipa, a organizirano je stalno dežurstvo vatrogasaca i stanovnika ugroženih naselja. Na području Bokšić-Bokšić Lug stanje je bez promjene, a zabilježen je pad vodostaja potoka Marjanac. Rijeka Vuka u naselju Vuka stagnira i stanje je pod kontrolom djelatnika Hrvatskih voda.

Na poplavljenim područjima u Brodsko-posavskoj županiji stanje je i dalje vrlo ozbiljno, ali pod kontrolom. Državni centar 112 navodi da je jutros u 5.30 sati iz Hrvatskih voda izviješteno da je vodostaj potoka Glogovica u laganom opadanju, kao i obodni kanal u Slobodnici. Biđ kod Vrpolja je u porastu i iznosi 472 centimetra. Orljava kod Frkljevaca je u opadanju i iznosi 508 centimetara. Na branjenom području tijekom noći nije bilo bitnih promjena.

U Virovitičko-podravskoj županiji svi su vodostaji tijekom noći bili u opadanju, a sve uvedene mjere obrane od poplava na snazi.

Na području Vukovarsko-srijemske županije koje je dijelom ugroženo poplavama stanje je danas bolje nego jučer, no vodostaji su i dalje visoki, potvrdio je voditelj vinkovačke ispostave Hrvatskih voda Josip Kuterovac. Vodostaji Berave i Bosuta tijekom noći bili su u stagnaciji ili laganom opadanju. Sve uvedene mjere obrane od poplava su na snazi.

U Požeško-slavonskoj županiji vodostaj Orljave mjeren na vodomjerima u Frkljevcima i Sloboštini tijekom cijele noći imao je tendenciju opadanja. Jutros oko 7 sati je ŽC 112 Požega primio dojavu DVD-a Kutjevo da se u Kutjevu u Ulici Z. Turkovića, prema šumi, pojavilo klizište zemlje, a u blizini prolaze plinske cijevi, o čemu je obaviješten HEP Plin Požega.

Iako prijepodne u Đakovštini protječe bez oborina pa se stanje polako normalizira, u Strizivojni, najkritičnijoj točki kada je o poplavljenim terenima oko Đakova riječ, stanje je i dalje teško.

Voda od noćas zadaje probleme i strizivojačkom Soljaku. U Ulici Šokadije pod vodom su i dalje brojna dvorišta i vrtovi, a u nekoliko domaćinstava ušla je u kuće. Iz najugroženijih domaćinstava obitelji su se iselile, a evakuirana je i stoka. Prijepodne nema oborina, voda se manjim dijelom povukla, no u poplavljene domove i dvorišta i dalje se ne može.

Poplavljene oranice dijele tu ulicu od poplavljenog romskog naselja u susjednom Vrpolju što je spojeno sa Strizivojnom. Žitelji naselja evakuirani su u sportsku dvoranu. Općina Strizivojna ugroženim stanovnicima dijeli kruh, mlijeko i vodu.

Iako se voda preko noći i jutros dijelom povukla, pod njom su i dalje brojna polja pa ratari strahuju za usjeve i od bolesti na kulturama. Vatrogasci i dalje zaprimaju brojne dojave za ispumpavanje poplavljenih podruma.