VODNI VAL KOD KARLOVCA

Vodostaj Kupe pola metra viši nego što se očekivalo

12.11.2013 u 08:53

Bionic
Reading

Sinoć su u Karlovcu proglašene izvanredne mjere obrane od poplava. Vodostaj Kupe u 7 sati dosegnuo je 776 centimetara - za čak pola metra je premašio prognozu Hrvatskih voda.

Voditeljica karlovačke ispostave Hrvatskih voda Biljana Željeznjak izjavila je da su iznad očekivanja rasli i vodostaji preostale tri karlovačke rijeke Mrežnice, Dobre i Korane, ali da se u večernjim satima prognoza vodostaja i mijenjala, na oko 750 centimetara.

Nikako ne očekujemo da bi Kupa dosegnula osam metara, već možda najviše vodostaj iz siječnja ove godine kada je bio 784. To znači da imamo, nažalost, uobičajeno plavljenje i ništa novog, dramatičnog, s čim već ne bismo imali iskustva, kazala je Željeznjak.

Pročelnik karlovačkog Centra 112 Martin Barić rekao je da je u cijeloj Karlovačkoj županiji proglašeno stanje pripravnosti. Brane se s pojačanim radnjama na Rastoki u Slunju, u Ogulinu je od jučer pod vodom državna cesta D42, kao i ceste u Josipdolu i Oštarijama.

Noćas oko 2.30 sati zatvorena je i cesta D36 na potezu Blatnica-Koritinja i nizvodno prema Huzju, u Karlovcu je poplavljena cesta na Obali Trnskog, a vatrogasci ispumpavaju i podrume u Vrazovoj ulici.

Zaštita od štetnog djelovanja voda i obrana od poplava tema je sastanka koji će se danas održati u velikoj vijećnici Grada Karlovca, kojemu će nazočiti i direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić, najavio je dogradonačelnik Dubravko Delić.

U Varaždinskoj županiji jučer kasno poslijepodne proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava za slijev rijeka Bednje i Plitvice. Najteže je u Hrastovljanu, kod Ludbrega. Redovne mjere obrane od poplava na snazi su u Kupljenovu te na rijeci Savi u Rugvici i Dubrovčaku.

Saniraju se posljedice velikog nevremena koje je pogodilo Hrvatsku.

Olujni vjetar ipak je malo oslabio, i nije ni približno opasan kao jučer. Na Krčkome mostu izmjeren je udar vjetra od čak 238 kilometara na sat. Kako doznajemo jutros, kod Senja i Karlobaga udari vjetra iznose oko 100 kilometara na sat.

Zbog orkanskog vjetra za sav promet su zatvorene autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, autocesta A7 Vežica-Draga-Šmrika, državna cesta D54 Maslenica-Zaton Obrovački, Jadranska magistrala (D8) od Bakra do Svete Marije Magdalene te Paški most, izvijestio je jutros Hrvatski autoklub (HAK).

Nažalost, na farmi kod Novog Marofa, poginuo je muškarac na kojega je palo stablo, a liječnici u riječkoj bolnici bore se za živote dvojice radnika koji su pali sa skele. Vjetar je nosio sve pred sobom.

Polomljene grane i iščupana stabla oštetila su mnoge zgrade i automobile u Rijeci. Padali su dijelovi krovova, a oštećen je i Sveučilišni kampus na Trsatu.

U Zagrebu su zbog olujnoga vjetra, stotine stabala pale po cestama, vjetar je dizao krovove kuća i zgrada, 20-ak građana je ozlijeđeno, a centar 112 imao je gotovo dvije i pol tisuće poziva.