PILOT PROJEKT

Vodoopskrba i odvodnja uvela novi sustav daljinskog očitanja vodomjera

04.09.2012 u 16:50

Bionic
Reading

Pilot projekt "Novi sustav daljinskog očitanja vodomjera" te novi internet servis za kupce "Moj VIO" koji je Vodoopskrba i odvodnja (ViO) - podružnica Zagrebačkog holdinga stavila u funkciju a koji Zagrepčanima omogućuje plaćanje samo one vode koju zaista potroše, predstavljen je danas na konferenciji za novinare u Zagrebačkom holdingu

Ključna poruka našim građanima je da im Vodoopskrba i odvodnja (ViO) - podružnica Zagrebačkog holdinga svojim novim sustavom omogućuje da plaćaju samo ono što potroše a ne po dosadašnjem modelu, najčešće da se to onda dijeli s brojem članova kućanstva u zgradi, istaknuo je direktor Službe korporativnih komunikacija Zagrebačkog holdinga Dušan Viro.

Također, dodao je, "to je na tragu jedne od temeljnih smjernica Uprave - a to je racionalizacija poslovanja".

Voditelj podružnice Vodoopskrba i odvodnja Davor Poljak istaknuo je da su početkom godine na više lokacija s desetak pojedinačnih potrošača i jednom zgradom pokrenuli pilot projekt Sustav daljinskog očitanja vode AWMR-VIO (automated water meter reading –VIO), koji je povezan s internetskim servisom za potrošnju i naplatu vode, pod nazivom "Moj VIO".

Kroz sustav vodomjeri su direktno povezani sa serverima za obradu podataka potrošnje vode te dalje s poslovnim naplatnim sustavom ViO. Očitanja se provode gotovo kontinuirano, a računi su točni jer se zasnivaju na stvarnoj, a ne procijenjenoj potrošnji, objasnio je Poljak i dodao da će do kraja godine donijeti odluku a nakon toga će u idućih pet godina redovnom zamjenom zamijeniti sve vodomjere u Zagrebu.

Kazao je kako je u privatnim kućama već krenula redovna zamjena vodomjera, odnosno da polako taj pilot projekt šire, uključujući sve više kvartova. U novim zgradama ugrađuje novi vodomjer, a za stanare svih starih zgrada pripremit će detaljnu pisanu uputu. Procjenjuje se da bi trošak u stanu bio do 1.000 kuna.

Istaknuo je kako građanima od ovog mjeseca ViO šalje nove račune na kojima je bar kod kako bi mogli plaćati vodu u Konzumu bez naknade. Na službenim stranicama Vodoopskrbe i odvodnje građani mogu koristiti web servis MOJ VIO putem kojeg je moguće, uz prethodnu registraciju, pratiti račune, stanje naplate, stanje potrošnje vode, unositi stanje vodomjera, zahtijevati e-račun (pdf), te koristiti ostale funkcionalnosti vezane uz mjerno mjesto svakog korisnika.

Rukovoditelj Službe informatike, sustava kvalitete i telekomunikacija Želimir Delač naglasio je kako će biti moguće postići da se gubici, odnosno nepotrebna potrošnja vode smanji do 40 posto.

Upitan o rezultatima akcije protiv ilegalnih priključaka na vodu Poljak je odgovorio kako će to iskorijeniti.

"U planu ove godine je da riješimo 3.000 priključaka, što novih, što ilegalnih, do 31. kolovoza smo ih riješili više od 1.800. Trenutna dinamika kojom radimo je 350 do 400 priključaka mjesečno, tako da ćemo ove godine tih 3.000 priključaka sigurno riješiti", rekao je Poljak i dodao da će pri izradi plana za iduću godinu odlučiti o eventualnom povećanju na 4.000, pa će ubrzati taj proces. Naveo je kako primjerice tisuću ilegalnih priključaka godišnje ošteti sustav za 15 milijuna kuna.