SITUACIJA POD KONTROLOM

Vodni val stigao do Siska, vodostaji rastu

03.04.2013 u 13:00

Bionic
Reading

Visok vodni val stigao je na sisačko područje. Vodostaj Save u obližnjem Crncu iznosi 763 centimetra, no dobra je vijest to da je Sava u uzvodnom Dubrovčaku počela lagano opadati. Stanovnici Siska očekuju i vodni val Kupe, no ne očekuju se veći problemi

Zamjenik gradonačelnika i načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Agan Velić ističe kako je situacija na sisačkom području pod kontrolom.

‘Ovaj vodni val koji je prošao Savom nije napravio nikakve dodatne probleme. Nama trenutno više radi probleme to što Odra raste uzvodno pa u Žabnom vodimo bitku da obranimo neke kuće napravljene blizu te rijeke. Vrše se ispumpavanja i pojačavamo zečje nasipe’, istaknuo je Velić.

Visoki vodni val Kupe na sisačkom području očekuje se poslijepodne, no procjenjuje se kako će ga Sava moći prihvatiti bez prelijevanja preko nasipa.

‘On bi morao biti unutar korita, a jedino što će mjestimično još trebati jest malo pojačati ove zečje nasipe’, rekao je Velić.

Zoran Đuroković iz Centra za obranu od poplava Hrvatskih voda ističe kako će vodostaji stagnirati u naredna dva dana na sisačkom području, no upozorava.

‘I nadalje će vodostaj rasti na području Jasenovca. Sve su to jako visoki vodostaji, i na području Siska i Jasenovca, i nužno je budno motriti te po potrebi vrlo brzo reagirati na pojave eventualnih nestabilnosti nasipa’, poručio je Đuroković.

Vodostaj rijeka Plitvice i Bednje u Varaždinskoj županiji u laganom je padu, no i dalje su na snazi izvanredne mjere obrane od poplave.

U općini Dubrava, nedaleko od Vrbovca, zbog obilnih kiša i izlijevanja rijeke Česme pod vodom se našlo desetak kuća u selu Kostanju.