MJEŠTANI OGORČENI

Vodni val prijeti Sisku, vodostaji na vrhuncu

15.02.2014 u 13:32

Bionic
Reading

Vodni val stigao je do Siska, gdje su na snazi redovne mjere obrane od poplave. Stanje je pod kontrolom, dok su uzvodno u Pokuplju mnoga sela i dalje odsječena. Stotinjak kuća poplavljeno je u Letovaniću i Starom Brodu.

Još jedna neprospavana noć za sisačko Pokuplje i prigradska naselja. Na snazi su redovne mjere obrane od poplave, uz pomoć vatrogasaca i vojske pojačavaju se nasipi. Situacija je pod kontrolom, doznajemo od Zorana Čavlovića iz Hrvatskih voda.

'Znači, vodni val je tamo, vodostaji su na vrhuncu. Radimo što i jučer. Znači, imamo nasip Staro Pračno Drenčina u općini Lekenik. U Letovaniću i Starom Brodu se utvrđuju nasipi, vojska je noćas radila do kasno, a sad idemo polako s tim vodnim valom prema Jasenovcu', rekao je Čavlović.

Na nasipu u Starom Pračnu dežuralo se cijelu noć, kaže nam Mirjana Brabenec.

'Ovdje je puno vojske, kamioni danonoćno prolaze. Suprug je od jučer tamo. Nasipi su negdje popuštali, pa su ponovo bacali vreće. Ako na ta dva mjesta popusti, onda smo gotovi', ispričala je Brabenec za Media servis.

Mještani su ogorčeni, kaže, prozivaju Hrvatske vode zbog zakašnjele reakcije. 'Lani smo plivali od slivnih voda zbog začepljenih kanala, sada nam prijeti Kupa i podzemne vode', dodaje gospođa Mirjana. Strahuje od nove štete popusti li obrana uzvodno u Staroj Drenčini.

'Nažalost, svake godine jedno te isto. Ne možete ništa. Oni se sada slikaju tu, a onda će se pokupiti i otići. Bit će svake godine isto, jer se ovdje neće ništa napraviti. Ne samo kod nas. Vidite sami. Gledate Letovanić i ono dolje. To je prestrašno! Ali to je naša država, što reći', rezignirana je Brabenec, koja smatra da Hrvatske vode ne čine dovoljno na sustavnoj zaštiti od poplava.

Ovakvo stanje u Sisačko-moslavačkoj županiji trajat će jedno duže vrijeme, a najviše problema može se očekivati od zaobalnih voda, kazao je Čavlović.