POPLAVLJENE PROMETNICE

Vodni val na Savi kod Zagreba stagnira

20.09.2010 u 07:25

Bionic
Reading

Veliki vodni val na rijeci Savi, koji je sinoć stigao iz Slovenije u Hrvatsku, danas rano ujutro prolazi kroz Zagreb i kreće dalje nizvodno prema Sisku

Po informacijama iz Državnog centra za obranu od poplava, trenutačni vodostaj u četiri sata ujutro iznosi 463 centimetra i od ponoći se i dalje nalazi u stagnaciji.

Visina vodostaja izmjerena u ponoć iznosila je 464 centimetra, a nešto prije jedan sat po ponoći iznosila je 461 centimetar.

Prema procjenama nema neposredne opasnosti od poplave za područje grada Zagreba i tijekom dana se očekuje blagi pad vodostaja Save. I dalje ostaju na snazi izvanredne mjere za obranu od poplava.

HAK javlja da je zbog obilnih oborina na mnogim cestama u Istri, na području Buja, Novigrada i Umaga nekoliko je desetaka centimetara vode na kolniku. Državna cesta D 300 Umag-Buje zatvorena je u mjestu Materada zbog vode na kolniku. Jedini izlaz iz Umaga je preko naselja Komunela i dalje preko Svete Marije na Krasu prema Ipsilonu.

Zbog napuknuća mosta, zatvorena je županijska cesta ŽC 3052 Vrbovec - Cugovec u mjestu Gradec. Obilazak je brzom cestom Vrbovec - Gradec.

Zbog vode na kolniku, za sav promet zatvorena je nova obilaznica oko Đurđevca (obilazak je starom obilaznicom) zatvorene su i sljedeće županijske ceste: ŽC 3231 u mjestu Šibine, ŽC 3288 Marinovec Zelinski - Krečaves, ŽC 3282 Orlovac - Dražica, ŽC 4242 Topolovica - Špišić Bukovica, ŽC 3157 Žažina - Mala Gorica, ŽC 3035 Laduč - Drenje - Javorje, ŽC 3007 Bistra - Jakovlje, ŽC Kumrovec - Miljana, ŽC 3015 Hrastje -P olonje, ŽC 3016 Mlaka - Rakovec, ŽC 2084 Kaniž a- Jerovec (obilazak preko Ivanca), ŽC 3143 Ozalj - Levkušje - Gornje Pokupje, ŽC 3020 Rajić - Rovišće, ŽC 3042 Bolč - Rajić, Zaprešićka ulica u Kupljenovu i LC 31053 Žunci - Donja Velika.

Na području Svetog Ivana Zeline, zbog izlijevanja rijeke Lonje zatvorene su i lokalne ceste: LC31003 u Gornjem Orešju, LC 31042 Šulinec - Novo Mjesto i LC 31007 Polonje - Novo Mjesto - Krečaves.

Zbog izlijevanja rijeke Bednje zatvorena je državna cesta D 24 Leskovec Toplički - Slanje (obilazak je Novi Marof - Varaždinske Toplice - D 2 ili Ludbreg - Rastovsko-D 2), županijska cesta u mjestu Poljana (ŽC 2111). Obilazak: Grešćevina - Tuhovec - Varaždinske Toplice.

Magla mjestimice smanjuje vidljivost u Lici, Gorskom kotaru, središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji. Osobito oprezno treba voziti autocestama: A1 između Zagreba i Karlovca te Bosiljeva i tunela Sveti Rok, A2 Zagreb - Macelj od Zaprešića do Maclja, A3 Bregana - Lipovac između Bregane i Slavonskog Broda, A4 Zagreb - Goričan između Brezničkog Huma i Goričana i A6 Rijeka-Zagreb između Delnica i Vrbovskog.

Zbog izvanrednih mjera obrane od poplave, u Zagrebu je zatvorena Karlovačka cesta, ulica Dr. Luje Naletilića, Brezovička cesta te ceste između Jankomira i Velike Gorice koje prolaze teretnim kanalom.

Granični prijelaz Kaštel i Harmica zatvoreni su za sve skupine vozila, Plovanija je zatvorena za teretna, a Požane su otvorene samo za osobna vozila. GP Brčko - Gunja dopušten je promet vozilima mase do devet tona (na mostu preko rijeke Save), a kontrolirani jednosmjerni promet sredinom mosta vozilima do 40 tona, s tim da razmak između vozila bude minimalno 35 metara. Najveća dopuštena brzina kretanja vozila, mostom Brčko - Gunja ograničena je na 40 km/h.

Zbog na mahove jakih udara vjetra na dionici Jadranske magistrale (D 8) od Senja do Svete Marije Magdalene zabrana je za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina), izvijestio je jutros HAK.

Jak vjetar puše i na autocestama A 1, od vijadukta Božići do tunela Sveti Rok, i A 6, Rijeka-Zagreb, na vijaduktu Bukovo.