VELIKA OPASNOST OD POPLAVE

Vodni val kroz Zagreb prolazi između 16 i 17 sati

06.11.2012 u 07:06

Bionic
Reading

Maksimalna vrijednost vodostaja Save u iznosu od oko 420 centimetra očekuje se u gradu Zagrebu danas između 16 i 17 sati, uz mogućnost proglašenja izvanredne obrane od poplava, izvijestio je u jutrošnjem izvješću od 5 sati Glavni centar za obranu od poplava.

Na mjernoj stanici Preljev Jankomir vodni val trebao bi proći oko 15 sati, uz mogućnost proglašenja redovnih mjera obrane od poplava i rasterećenja vode u kanal Odra.

Centar za obranu od poplava upozorava kako su obilne oborine koje padaju od 4. studenoga dovele do naglog porasta vodostaja rijeka Save, Mure, Drave i Kupe. Jučer je došlo do naglog porasta vodostaja rijeke Save na potezu od Jesenica do Zagreba pri čemu se maksimalne vrijednosti očekuju danas.

Temeljem prognoza Glavni centar obrane od poplava izdao je nalog svim voditeljima branjenih područja za proglašenje redovnih mjera obrane od poplava za dionice mjerodavnih vodomjera Sava Jesenice do Sava Dubrovčak.

Vodostaj Drave će do vikenda porasti za 150-200 cm u odnosu na današnje iznose, a u kulminaciji će na većini mjerodavnih vodomjera za različite iznose premašiti razine mjerodavne za uvođenje pripremnog stanja obrane od poplava na zaštitnim vodnim građevinama. Prema trenutno dostupnim podacima, za sada se ne očekuje uvođenje redovite obrane od poplava na zaštitnim vodnim građevinama.

Vodostaj Dunava će do vikenda porasti za 100-120 cm u odnosu na današnje iznose. Za sada se ne očekuje uvođenje pripremnog stanja obrane od poplava na zaštitnim vodnim građevinama.

Svi centri obrane od poplava sektora na kojima se provode mjere obrane od poplava, vezano uz dolazak najavljenog vodnog vala nastavljaju s radom, te prema državnom planu obrane od poplava provode propisane mjere.

Jučer u 13 sati izdano je i obnovljeno upozorenje vezano uz veliku vjerojatnost aktiviranja preljeva Jankomir u kanal Odra ( rasterećenje savskih voda uzvodno od Zagreba u retenciju Odransko polje) prema centru 112 i centrima obrane od poplava sektora C i D, te ostalim institucijama (policija, licencirane tvrtke itd. ), a u 19 sati izdan je nalog za zatvaranje cestovnih prijelaza kroz kanal Odra.

U 16 sati počelo je otvaranje ustave Prevlaka radi rasterećenja savskih voda uzvodno od Siska kanalom Lonja – Strug u Lonjsko polje otvaranjem svih pet polja u punoj visini. Trentna protoka je oko 320 m3/s.

Na branjenom području „Banovina“ Sisak tijekom dana izdan je nalog za nastavk radova na nadvišenju nasipa kod Martinske Vesi i Željeznog Desnog, te je u 16,30 sati dato upozorenje za zatvaranje prometa na cesti Željezno Desno, Dubrovčak Desni. Radovi su tijekom noći pekinuti i nastaviti će se danas.

Na dijelu južnog nasipa retencije Lonjsko polje, koji je u izgradnji, poduzimaju se mjere zaštite dijela trase koji nije izveden.

Također je izdan nalog za ispomoć vatrogasnih postrojbi na izradi zečjih nasipa.

Na branjenom području 'Kupa' Karlovac jučer je završena sanacija praga na rijeci Kupćini.