POPLAVE I DALJE PRIJETE

Vodeni val prošao Zagrebom, Kupa na vrhuncu u Karlovcu

01.04.2013 u 11:17

Bionic
Reading

Vodeni val prošao je kroz Zagreb, dok se u Karlovcu očekuje u poslijepodnevnim satima. Najkritičnije je na području Varaždinske županije, gdje je ugroženo desetak kuća. U Gradu Zagrebu su se aktivirala i klizišta, a zbog vode, odrona zemlje i srušenih drveća, interventne službe su primile oko 500 poziva građana. Obilne kiše i topljenje snijega na varaždinskom području, doveli su do izlijevanja rijeke Bednje, potvrdio nam je Zoran Đuroković iz Centra za obranu od poplava Hrvatskih voda.

'Korito same rijeke Bednje nije moglo prihvatiti tako veliki vodni val i nažalost, došlo je i do ugrožavanja kuća na području Podravske Kapele, Dubovice i Hrastovljana te je ugroženo desetak kuća poplavama, kao i veći broj staklenika i plastenika na tom području', kaže Đuroković.
Sljedeća dva do tri dana će se pratiti situacija, popravljat će se i nadograđivati nasipi te ispumpavati voda tamo gdje je to najpotrebnije.

'U Karlovcu će tijekom današnjeg dana proći vrh vodnog vala Kupe, Zagreb je već prošao i zapravo će se ti vodni valovi u iduća dva dana spojiti na području Srednjeg Posavlja, odnosno negdje na području Siska, gdje će se tih dana provoditi redovne, a zatim i izvanredne mjere obrane od poplava', naglasio je Đuroković.

Sava je u Zagrebu iznenadila beskućnika koji je spavao ispod mosta Slobode, a gumenim čamcem, spasili ga policajci i vatrogasci.

Na području Zagrebačke županije najkritičnije je na području Velike Gorice i Ivanić-Grada. Ipak, stanje se polako normalizira, rekao je Branko Herček iz Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije. 'U Kloštar Ivaniću je branjeno četiri do pet kuća sa zečjim nasipima. Što se tiče toka kroz Gravec i Dubravu, gdje su jučer u 10 sati proglašene izvanredne mjere, nije bilo izlijevanja, pa računam da će se to sada ipak srediti kroz dan i da neće još biti nekih ozbiljnijih oborina koje bi dovele do porasta', kaže Herček.

U Zagrebu se tijekom ovog vikenda aktiviralo 13 novih klizišta. Na terenu su interventne službe, čiji djelatnici saniraju nastale štete, no opasnosti za građane nema, potvrdio nam je Pavle Kalinić iz zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama. 'Gdje god je ugroženo, ured ponudi prigodni smještaj. Neki ljudi to prihvate, neki odu kod prijatelja i rodbine, a oni koji ostanu, tamo ostaju isključivo na svoju odgovornost', istaknuo je Kalinić.

Trenutno je najozbiljnija situacija na Aleji Bolonje, budući da se na tom području klizište aktiviralo više puta. Sjeverni trak zatvoren je za promet iz sigurnosnih razloga, a na terenu su djelatnici Zagrebačkih cesta i Zrinjevca.