U ZAGREBU BROJNA KLIZIŠTA

Vodeni val prijeti Sisku

Bionic
Reading

Sisačkom području prijete zaobalne vode nastale naglim otapanjem snijega i kišom tako da su mnogi vrtovi i dvorišta pod vodom koja prodire i u gospodarske zgrade, podrume i suterenske stanove.

Javna vatrogasna postrojba iz Siska, dobrovoljna vatrogasna društva i ekipe Hrvatskih voda, jučer su imale 80 intervencija i tijekom današnjeg dana očekuje se još toliko na području Žabna, Starog Praćna, posavskih sela, te u sisačkim naseljima Galdovo, Zeleni Brijeg i još nekima. Crpkama Hrvatskih voda i vatrogasaca prazne se brojna jezera zaobalnih voda. 'Obišli smo sva ugrožena područja. Stanje je pod nadzorom, pa još nisamo aktivirali županijski stožer. Sudeći prema kretanju vodostaja, ne očekujemo da će biti nužno proglasiti izvanredne mjere obrane. Osim toga, voda je puštena u retenciju Lonjsko polje, pa je porast vodostaja Save zaustavljen', rekao je sisačko-moslavački dožupan Andrija Rudić.

Uz cijeli tok Save na području Sisačko-moslavačke županije proglašene su redovne mjere obrane od poplava. Iako je Sava uzvodno od Siska u stagnaciji ili opadanju, na sisačkom se području tijekom noći očekuje visoki vodni val Kupe, koji je prošao kroz Karlovac, pa opasnost još nije minula.

Voda je ponovo preplavila cestu Žažina - Mala Gorica i Hrastelnica - Palanjak, pa je promet na njima prekinut. Na najugroženijim mjestima uz Savu podignuti za zečji nasipi.

Za područje Jasenovačke Posavine poslijepodne su proglašene izvanredne mjere obrane od poplave. 'Imamo brojna procjeđivanja, nasipi su sada duže u kontaktu s vodom i procjedne i zaobalne vode od kiša stoje s one druge strane, pa svi ljudi koji imaju kuće u nižim depresijama, jednostavno su izloženi potencijalnom plavljenju. Tako da na neki način imamo borbu i s ove vodene strane od rijeka Kupe i Save, a isto tako imamo problema i sa zaobalnom stranom gdje su pale velike količine oborina, koje ne mogu oteći u ta dva velika vodotoka', ističe Đuroković. Kako će se situacija razvijati, pokazat će sati koji su pred nama.

'Vidjet ćemo sutra i prekosutra. U svakom slučaju, dobrodošle su nam retencije Lonjsko polje i Odransko polje gdje su se uskladištile velike količine voda, ali opet, nasipi su jako dugo u kontaktu s vodom. Sada je to već treći, četvrti tjedan i sada je već potencijalna neka mogućnost incidenta u takvim situacijama. Ali i dalje je sustav stabilan. Radimo svoj posao, tako da vjerujem da će sve proći bez nekih velikih problema, ali apsolutno moramo provoditi mjere obrane od poplava', poručio je Đuroković.

252420,252409,252387,252379
Klizanje terena ruši stabla na području Zagreba

I danas je, zbog obilnih kiša, na području Grada Zagreba došlo do nekoliko slučajeva klizanja terena i rušenja stabala, priopćio je Ured za upravljanje u hitnim situacijama.

Na lokaciji 1. Vumeljski odvojak kod kućnog broja 47, stablo sa zemljom je otklizalo na prometnicu. Prometnica je ograđena, postavljena je signalizacija a vatrogasci uklanjaju stablo. Nakon uklanjanja stabla Zagrebačke ceste dovršiti će čišćenje prometnice.

Na lokaciji Gračansko borje kod kućnog broja 3 pokrenulo se klizište iza kuće. Zbog pomaka tla dva stabla su se prislonila na krov a dva stabla na fasadi. Vatrogasci će ukloniti stabla s kuće. Na kućnom broju 5 nalazi se kuća koja je ugrožena klizanjem. Vlasnici kuće je ponuđen privremeni smještaj no ona je odlučila za sada ostati u kući.

Na Aleji Bologne još uvijek traje raščišćavanje prometnice. Na terenu su Zrinjevac i Zagrebačke ceste.

U ulici Graberje intervencija se privodi kraju te Ured za upravljanje u hitnim situacijama očekuje normalizaciju stanja kroz dva sata.

Ured za upravljanje u hitnim situacijama obišao je sve lokacije intervencija, cijeli dan je na terenu i vrši koordinaciju intervencija.