DOBRE VIJESTI IZ BERLINA

Vodeći njemački virolog tvrdi da ćemo maske nositi još nekoliko godina, a koronavirus će nestati uz pomoć - cijepljenja u nos

16.01.2022 u 12:11

Bionic
Reading

Ugledni virolog Christian Drosten iz berlinske klinike Charité, jedan od vodećih stručnjaka u njemačkom državnom tijelu za praćenje epidemije koronavirusa, u velikom razgovoru za berlinski list Tagesspiegel am Sonntag rekao je da omnikron varijanta daje nadu za život kao prije pandemije. Prema njemu, sljedeća prekretnica bit će cijepljenje 'naživo', gdje će izravni unos cjepiva u nos aktivirati imunitet sluznice

Na izravno pitanje hoćemo li ikada živjeti kao prije pandemije, znanstvenik iz berlinskog Charitéa rekao je: 'Da, apsolutno. Potpuno sam siguran u to. Maske bi se u određenim situacijama morale nositi još nekoliko godina, što bi bilo neugodno. Ali bit će i nekoliko prednosti. MRNA tehnologija je veliki napredak, ne samo za koronavirus već i za rak i druge zarazne bolesti, pomislite samo na gripu', kaže Drosten za nedjeljni Tagesspiel.

Virolog kaže da će se prije ili kasnije svi morati zaraziti virusom Sars-CoV-2. 'Da, moramo ući u ovaj kanal, nema alternative. Dugoročno, ne možemo održavati imunološku zaštitu cijelog stanovništva dopunskim cijepljenjem svakih nekoliko mjeseci. Virus se mora širiti, ali na temelju zaštite od cijepljenja u općoj populaciji - inače bi previše ljudi umrlo. Oslabljena zaraza na temelju cijepljenja je nešto poput vlaka u pokretu na koji u nekom trenutku morate skočiti. U suprotnom, nećete stići dalje', slikovito se izrazio i dodao: 'Dobra vijesti je ta da se vlak trenutno kreće ugodno sporo, jer soj omikron ima smanjenu težinu bolesti. Njemačka je već dosta toga uspjela cijepljenjem, ali sada mora doći kraj kako bismo mogli ući u endemsku fazu tijekom 2022. i proglasiti pandemijsku situaciju završenom'.

  • +2
Koronavirus u Njemačkoj Izvor: EPA / Autor: FILIP SINGER

Kao sljedeću prekretnicu Drosten vidi 'živo cijepljenje' oslabljenim virusom. 'Morali biste ga staviti u nos, a zatim aktivirati imunitet sluznice. To bi bila puno bolja zaštita od prijenosa, to bi bila sljedeća prekretnica. Klinička ispitivanja faze 1 i 2 već su u tijeku, ali ih je sve teže provoditi. Takvo nešto biste zapravo trebali prvo testirati na ljudima koji s jedne strane još nisu cijepljeni i još nisu zaraženi, ali s druge strane imaju pozitivan stav prema cijepljenju – i sudjeluju u nečemu takvom. A sada ih je jako malo', komentirao je Drosten.

Ipak, virolog za sljedeću zimu predviđa još jedan val visoke incidencije. 'I vjerojatno ćemo ponovno morati nositi maske u zatvorenom prostoru jer će zaštita od prijenosa opet malo pasti i morat će se zaštititi ugroženi u populaciji', zaključio je Drosten.