VARAŽDINSKO PODRUČJE

Voda ugrožava tvornice

01.04.2013 u 09:03

Bionic
Reading

Jaka kiša i topljenje snijega prouzročile su izlijevanje Plitvice kod kneginečke Poduzetničke zone i južnog dijela Varaždina, točnije Brezja gdje je voda prodrla u dio kuća te na odlagalište otpada

'Zbog velike natopljenosti tla uslijed velikih količina snijega ove zime, kao i jake kiše koja je padala cijelu noć te potaknula ubrzano topljenje preostalog snijega, došlo je do porasta vodostaja rijeke Plitvice i njenih pritoka. To je prouzročilo plavljenja pojedinih stambenih objekata i poljoprivrednih površina koja nisu u mogućnosti prihvatiti dodatne količine vode', izvijestili su iz Općine Gornji Kneginec.

U toj općini osobito je stradala Poduzetnička zona koja je dobrim dijelom poplavljena, a voda je prodrla i do samog ulaza u tvornicu Ytres talijanske Calzedonije, susjedno skladište Meteora i još neke poslovne objekte. Centar Lumini, koji se nalazi nasuprot njih, visoki vodostaj nije ugrozio.

Povodom poplava kneginečki načelnik Goran Kaniški donio je odluku o mobilizaciji Stožera za zaštitu i spašavanje, nakon čega se koordinirano krenulo u sprječavanje daljnjih plavljenja i sanaciju šteta. Članovi DVD-a Kneginec Gornji na terenu su bili tijekom cijele nedjelje, a priključili su im se i djelatnici KNEKOM-a s radnim strojem koji kopanjem rasterećuju vodotoke te tako štite imovinu.

Dok su u susjednoj kneginečkoj općini mobilizirane snage, ništa se ne događa u Varaždinu, izuzev toga što su vatrogasci intervenirali u vodom ugroženim kućama u Zagrebačkoj i Plitvičkoj ulici. Izlijevanjem Plitvice ugroženo je i odlagalište otpada u Brezju gdje su bale dobrim dijelom u vodi. Budući da se odlagalište nalazi na vodozaštitnom području, o tome je obaviještena inspekcija zaštite okoliša, odnosno Državna uprava za zaštitu i spašavanje.