SUTRA PAD VODOSTAJA

Voda ne prijeti Svetom Đurđu, brani se vikend-naselje Karašica

19.09.2014 u 20:07

  • +8

Poplave stigle u Osječko-baranjsku županiju

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorović

Bionic
Reading

Unatoč visokom vodostaju Drave, nema dojava o problemima u Donjem Miholjcu, a sutra se očekuje pad vodostaja, izvijestio je osječki Vodno-gospodarski odjel Hrvatskih voda

U Osijeku se ne očekuju bitni problemi, a mjerodavne službe učinit će sve kako bi se obranilo vikend-naselje Karašicu u blizini Osijeka, istaknuto je.

Zamjenik voditelja Centra obrane od poplava Davor Haničar rekao je na konferenciji za novinare kako je nizvodno od Donjeg Miholjca Drava raste, u Donjem Miholjcu stagnira, a uzvodno od toga grada opada.

Ustvrdio je kako voda više ne prijeti Svetom Đurđu i podravskoj magistrali dodajući da je u tome naselju ugrađeno 105 metara boks barijera i 14 tisuća vreća s pijeskom u duljini od 800 metara.

Najveća je intervencija zaštita vikend-naselja Karašice, u kojem je nasip povišen oko pola metra.

Izvijestio je da je jučer proglašeno izvanredno stanje za sve nasipe od 45. kilometra Drave do njezina ušća u Dunav. Po trenutačnom stanju i prognozama, svi su oni od 80 do 200 centimetara iznad prognozirane razine Drave i vodenog vala.

Haničar je rekao kako se danas očekuje kulminacija vodostaja u Donjem Miholjcu oko 530 centimetara, a ovaj bi vodeni val mogao biti identičan onome iz 1972. godine te da se u Belišću očekuje vodostaj od 630 centimetara, a u Osijeku oko 470 centimetara.

U Hrvatskim vodama ističu kako vodeni val dolazi znatno sporije i dulje traje zbog inundacijskog područja iznimno obraslog šumom, koja usporava njegovo napredovanje, što rezultira nešto višim vodostajima od onih koji su prognozirani početkom tjedna.

Aktualne vodostaje možete pogledati OVDJE.