OPORBA O CENTRU ZA ENERGETSKI SEKTOR

'Vladin prijedlog smrdi na čistu podjelu plijena'

23.02.2012 u 14:07

Bionic
Reading

Saborska oporba žestoko je danas kritizirala Vladin prijedlog zakona o centru za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija, prozivajući vladajuće da njime žele u javne tvrtke postavljati politički podobne, a ne sposobne i stručne kadrove.

Vlada zakonom predlaže osnivanje centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i pratećih investicija koje bi provodile javne tvrtke u tom sektoru, odnosno one u većinskom i djelomičnom državnom vlasništvu.

Centar bi, kako je rekla zamjenica ministra gospodarstva Tamara Obradović Mazal, reflektirao rad, interese i potencijal države u energetskom sektoru te davao stručnu pomoć i koordinirao definiranje nacionalnih interesa u tom sektoru.

U tom smislu, centar bio rukovodio investicijske projekte i nad njima provodio nadzor, u naporima da se prevlada teška gospodarska situacija te da se kroz nove investicije u energetici spremno dočeka ulazak u EU, odnosno predstojeća liberalizacija elektroenergetskog sustava.

Branko Vukšić je u ime Hrvatskih laburista rekao kako su investicije u javnim tvrtkama do sada bile bez kontrole Vlade te stoga i neučinkovite, neisplative i kriminalne, ali i da se takva loša praksa neće promijeniti ako će Vlada, kazao je, taj sektor nadzirati po političkoj podobnosti, a ne stručnosti.

'Ne samo da je Vlada ukinula natječaje za članove nadzornih odbora te ih ponovno postavlja po političkim, partijskim kriterijima, ne samo da i kontrolirani nadzorni odbori postavljaju strogo kontrolirane uprave također sastavljane od podobnih kadrova, nego će od sada podobne nadzorne odbore i podobne uprave nadzirati i usmjeravati ovaj centar', ocijenio je.

Ako sadašnji sustav nije dobar, naglasio je, treba ga popraviti, 'a ne nadograđivati novim paratijelima'.

'Vlada ovim centrom gradi paralelni kontrolni i strategijski sustav. Bit će to ozakonjeni parasustav Supermena. Ovo smrdi na čistu podjelu plijena', poručio je Vukšić.

Branko Bačić (HDZ) rekao je kako je i ovaj zakonski prijedlog na liniji Vladinih rješenja da se ministri oslobađaju eventualnih odgovornosti za loše stanje u svojim sektorima i javnim poduzećima.
'Formiranjem još jednog tijela koje bi trebalo biti spona između ministra te nadzornih odbora i uprava pojedinih javnih poduzeća jasno govori o tome da se pokušava otkloniti odgovornost pojedinog ministra, u ovom slučaju ministra gospodarstva, kada je u pitanju stanje u energetskom sektoru', poručio je Bačić.

Dražen Đurović (HDSSB) je predloženo članstvo ministara gospodarstva i financija u nadzornim odborima, primjerice HANFA-e, nazvao 'izrugivanjem demokraciji'.

Igor Rađenović (SDP), pak, predloženo zakonsko rješenje vidi kao alat za ostvarenje primarnog cilja za pokretanje gospodarstva i izlazak iz krize - razvoj energetskog sektora kroz učinkovito i racionalno korištenje energije.

Naglasio je kako država mora djelovati kao informirani i aktivni vlasnik te utvrditi jasnu i konzistentnu vlasničku politiku kroz upravljanje javnim tvrtkama, a kako bi osigurala njihov pozitivni doprinos ekonomskoj učinkovitosti i konkurentnosti države.

I Srđan Gjurković (HNS) smatra kako bi predloženi centar imao značajnu ulogu u gospodarskom rastu, s naglaskom na energetske kapitalne investicije.

'Da, ova Vlada želi imati uvid u apsolutno sve što se događa pod njenom ingerencijom, a isto tako tu će mogućnost onda imati i ovaj visoki dom i šira javnost', odgovorio je na oporbene prozivke.