PODMIĆIVANJE SUDACA

Vladimir Šeks na Uskokovim snimkama

28.05.2012 u 16:39

Bionic
Reading

Preslušavanjem tajnih snimki telefonskih razgovora, na kojima se mogao čuti i glas potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa, danas je nastavljeno suđenje osječkom poduzetniku Dragi Tadiću za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenila osuđujuća presuda Branimiru Glavašu za ratni zločin.

Razgovarajući sa Šeksom, koji se u optužnici ne navodi imenom i prezimenom jer je telefon na koji je primio poziv u vlasništvu Sabora, optuženi Tadić spominje nekoliko visokopozicioniranih članova HDZ-a, a pogrdnim riječima i dužnosnike HDSSB-a. Pričaju i o sastanku s predsjednikom Vrhovnog suda Brankom Hrvatinom koji je cijeli slučaj prijavio glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću, nakon Tadićevog raspitivanja o 'slučaju Glavaš'.

'Jesam li ti rekao da su ti oko one presude krivo govorili, kad si bio s predsjednikom Vrhovnog suda, rekli su ti da će jedna biti ukinuta, a bilo je onako kako sam ti ja rekao', kazao je Šeks Tadiću.

Potpredsjednik Sabora Tadića je u istom razgovoru upozorio da nije smio dozvoliti da mu 'one dvije lopovske tvrtke plaćaju gorivo', na što je Tadić kazao da je to trebao vidjeti i tadašnji ministar Ivan Šuker te Porezna uprava.

Iz razgovora Branimira Glavaša s Tadićevom bivšom suoptuženicom, nekadašnjom zamjenicom glavnog urednika Glasa Slavonije Sanjom Marketić doznalo se i da su Glavaš i njegovi suradnici u više navrata iz novinskih kuća faksom dobivali tekstove o njima koji su tek trebali biti objavljeni.

Tadić je u ovom slučaju sam na optuženičkoj klupi, jer je ostalih petero suoptuženika, prije početka suđenja priznalo krivnju i nagodilo se s USKOK-om. Uz Sanju Marketić krivnju su priznali i saborski zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić te splitski poduzetnik Srećko Jurišić, uvjetno osuđeni na dvije godine zatvora te Tadićeva supruga Božica Tadić - Ćavar koja je pristala na uvjetnu kaznu od 15 mjeseci.

Na idućem ročištu sudsko vijeće bi trebalo odrediti datume ispitivanja dvadesetak svjedoka, među su, uz čelnika Vrhovnog suda, i predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić te Ivić Pašalić.

Glavaš zbog kojega je Tadić, prema tvrdnjama USKOK-a, pokrenuo cijelu akciju podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnoga suda, pravomoćno je osuđen na osam godina zatvora, a kaznu služi u BiH, gdje je pobjegao prije izricanja prvostupanjske presude.