sjednica vlade

[FOTO] Plenković najavio plan cijepljenja, pa upozorio: Virus je i dalje tu, virus i dalje ubija

23.12.2020 u 06:43

Bionic
Reading

Vlada je današnjoj sjednici usvojila plan uvođenja, provođenja i praćenja cijepljenja protiv bolesti covid-19 u Hrvatskoj, koje započinje 27. prosinca. Iako je premijer Andrej Plenković kazao da je trend smanjenja broja zaraženih ohrabrujuć, kazao je da nema mjesta za opuštanje

Na sjednici Vlade uvodno se obratio premijer Andrej Plenković, na početku čestitavši još jednom rukometašicama.

Spomenuo je i probijanje druge cijevi tunela Učka. 'Vjerujemo da će do turističke sezone 2024. tunel biti završen', rekao je.

'Danas kada ćemo na vladi usvojiti i plan cijepljenja da kažem nekoliko riječi o temi koja je s nama bila cijelu godinu. Nakon značajnog broja rasta, sadašnji trend je ohrabrujući. Ukupan broj slučajeva u zadnjih sedam dana je 17 tisuća što je za 27 posto manje nego prethodnih sedam dana. Broj zaraženih zadnja dva tjedna pada, broj hospitaliziranih pada. Broj na respiratorima se stabilizirao, pa očekujemo ako se ovako nastavi da počne padati i broj umrlih', rekao je Plenković.

'Nema nikakvog razloga za opuštanje. Virus je i dalje tu, i dalje ubija i dalje je opasan. Samo odgovornim poanašnjem svakog građnina uz kombinaciju s mjerama možemo smanjiti brojeve koji su još uvijek zabirnjavajući', dodao je. Kazao je da je važno da se ne opustimo tijekom blagdana.

Ponovio je da se smanje druženja, da se drži mjera i prozračuje prostore.

  • +16
Sjednica Vlade Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

'Cjepivo će doći za koji dan, dobit ćemo nešto više od 9 tisuća doza. Hrvatska će početi s cijepljenjem s Europskim danima cijepljenja. Danas ćemo usvojiti plan cijepljenja. Cijepit će se oni kojima je to najpotrebnije, oni u domovima za starije, zdravstveni djelatnici koji su najizloženiji virusu', rekao je.

Nakon toga idu ostali građani, od najstarijih prema onima mlađima. Cjepivo će, kazao je, biti besplatno i cijepljenje će biti na dobrovoljnoj bazi.

'Bit će pokrenuta informativna kampanja. Želimo da većina građana razumije koristi od cijepljenja', kazao je Plenković.

Zahvalio je liječnicima i medicinskim sestrama i svima koji se brinu za one u domovima za starije. 'Zahvaljujem svima na strpljenju i angažmanu', kazao je.

Na pridržavanje mjera upozorio je i ministar zdravstva Vili Beroš. 'Podsjećam da oporavljeni od korone i dalje mogu biti prijenosnici, mjere vrijede za sve bez iznimke', rekao je Beroš.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović osvrnuo se i na propusnice. 'Do 10 sati je zaprimljeno 96.555 zahtjeva za propusnicama, od čega ih je odobreno 41.496, odbijen je 35.751 zahtjev, a još 19.708 ih je u obradi', rekao je Božinović.

Usvojen Plan cijepljenja

Vlada je usvojila i plan cijepljenja, kojeg je na sjednici vlade predstavio ministar Beroš. 'Cijepljenje je spasilo u povijesti više života nego bilo koji drugi medicinski postupak', kazao je Beroš.

'Svrha plana je koordinirano i kontrolirano provesti cijepljenje sigurnim cjepivima koje je odobrila Europska agencija za lijekove. Ciljevi nisu samo smanjenje smrtnosti i bolesti nego očuvanje društva, bolje zdravlje i veća dobrobit građana RH', kazao je Beroš.

Nakon predstavljana plana na sjednici Vlade izjave će dati premijer Andrej Plenković, ministar Vili Beroš i ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Usvajanjem plana započet će i kampanja cijepljenja kojima će se građanima objašnjavati važnost cijepljenja.

'Misli na druge. Cijepi se!', službeni je slogan kampanje, a članovi Vlade već danas su nosili bedževe s tim sloganom.

Podsjetimo, Hrvatska će sudjelovati u Danima cijepljenja, projektu na razini cijele Europske unije, koji se održava 27., 28. i 29. prosinca.

Plenković izrazio sućut zbog smrti Pere Kvrgića

Na kraju sjednice Vlade Plenković je izrazio sućut obitelji Pere Kvrgića. 'Svi ga se s velikim emocijama sjećamo', rekao je Plenković.

Poljoprivrednicima 76 milijuna kuna potpora

Vlada je u srijedu usvojila program potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom bolesti covid-19 vrijedan 70 milijuna kuna, dok je za proizvođače tovnih svinja osigurano šest milijuna kuna potpora.

Cilj programa potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom covid-19 je pružanje financijske pomoći svima koji su dovedeni u situaciju manjka likvidnosti, trpe štete na prometu ili su u situaciji potpune nelikvidnosti, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

"Ovim programom nastoji se sanirati pretrpljene gubitke, osigurati likvidnost poljoprivrednih gospodarstava i očuvati razinu proizvodnje prije pojave covida-19, čime će se posljedično zadržati postojeća razina zaposlenosti", kazala je.

Program je vrijedan 70 milijuna kuna od kojih je 25 milijuna kuna predviđeno za pomoć sektoru tovnog govedarstva, pet milijuna kuna za sektor krava-tele, 14 milijuna kuna za svinjogojstvo u dijelu koji se odnosi na krmače, po osam milijuna kuna za potpore proizvođačima jabuka i mandarina te 10 milijuna kuna proizvođačima krumpira.

Potpora će se dodijeliti najkasnije do 30. lipnja 2021., a najviši pojedinačni iznos je 100 tisuća eura.

Vlada je usvojila i Program privremene izvanredne mjere potpore za očuvanje likvidnosti proizvođača tovnih svinja vrijedan šest milijuna kuna.