ŠTO JE SIGURNO, SIGURNO JE

Vlada ukinula pečat i osnovala radnu skupinu za praćenje ukidanja pečata

04.05.2016 u 11:58

Bionic
Reading

Na današnjoj sjednici Vlada je ukinula Zaključak o mjeri ukidanja upotrebe pečata, usput osnovavši i radnu skupinu za praćenje provedbe ukidanja pečata, na čijem čelu je Jakša Puljiz. Na početku sjednice premijer Tihomir Orešković iznio je uvjerenje da će iduće prognoze rasta hrvatskog BDP-a, koju daje Europska komisija, biti poboljšane u odnosu na proljetne ekonomske prognoze u kojima je Bruxelles snizio procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini na 1,8 posto, s 2,1 posto projiciranih u zimskim prognozama. Koliko će zapravo rast gospodarstva iznositi, ovisit će o provedbi Nacionalnog plana reformi koji će premijer, kako je najavio, izložiti u Bruxellesu

'Jučer smo čuli prognozu Europske komisije, BDP su malo spustili, na 1,8 posto rasta. Naša prognoza bila je dva posto, a MMF-a prije mjesec dana 1,9 posto. Mislim da će biti veći rast od 1,8 posto', kazao je Orešković, obraćajući se u srijedu članovima Vlade.

'Ovi indikatori, barem koje ja pratim i koje vidimo, vrlo su pozitivni i uvjeren sam da ćemo vidjeti malo veći rast od 1,8 posto koji je prosjek za Europu ove godine. Nisu imali dovoljno vremena da vide naše reforme, to smo priveli kraju prošli mjesec. Analizu su napravili 2-3 tjedna prije, a ovu našu strategiju, smanjiti dug za 200 milijuna, nisu mogli uključiti u njihove brojeve. Taj dug, što su oni malo povećali, mi ćemo slomiti ove godine, vidjet ćemo taj pad', poručio je Orešković.

Što se tiče deficita, premijer je ustvrdio da je Europska komisija potvrdila 'našu prognozu' od 2,7 posto BDP-a.

'Vidi se na kraju da je ovo realan plan i da je Europska komisija, mogu reći, potvrdila. Mi ćemo se naći u Bruxellesu i kad oni čuju naše planove i to što ja mislim provesti, uvjeren sam da će za drugu prognozu malo promijeniti brojeve i da ćemo vidjeti malo poboljšanu njihovu prognozu', kazao je Orešković, čestitajući članovima Vlade.

Pečat ide u ladicu za uspomenu

Jedna od mjera iz programa reformi, koja bi trebala poboljšati poslovnu klimu uklanjanjem administrativnih barijera u Hrvatskoj je ukidanje upotrebe pečata, kojeg je premijer nazvao 'reliktom prošlosti'.

Vlada je u srijedu tako donijela Zaključak o reformskoj mjeri ukidanja upotrebe pečata, a ministar gospodarstva Tomislav Panenić je kazao kako će ta mjera doprinijeti modernizaciji poslovnih procesa i poboljšanju usluga tijela državne uprave građanima, uz istodobno podupiranje gospodarstva kroz stvaranje jednostavnijeg poslovnog okruženja.

Također, trebala bi rezultirati i višestrukim uštedama u javnom i privatnom sektoru u procedurama koje zahtijevaju upotrebu pečata.
Mjerenjem Standard Cost Modelom u sklopu Akcijskog plana za smanjenje administrativnog opterećenja gospodarstva, izračunato je administrativno rasterećenje od gotovo šest milijuna kuna na primjeru ukidanja pečata u procesu pokretanja poslovanja, odnosno osnivanja 22.970 j.d.o.o-a i d.o.o.-a s jednim osnivačem.

Premijer Orešković je podsjetio i da, prema podacima iz izvještaja Doing Business Svjetske banke, u postupku pokretanja poslovanja od svih članica Europske unije pečat uz Hrvatsku upotrebljavaju još samo Irska i Grčka.

Njegovo ukidanje, istaknuo je, bit će pozitivan signal, a svima koji ga imaju poručio je da ga 'mogu staviti u ladicu za uspomenu'. Ujedno je i osnovana radna skupina za praćenje provedbe ukidanja pečata, a kojoj je na čelu Jakša Puljiz, kao glavni koordinator za Europski semestar i strukturne reforme te predstavnici Ureda za zakonodavstvo, Agencije za investicije i konkurentnost, Hrvatske udruge banaka te Hrvatske udruge poslodavaca.

Sjednicu Vlade možete pogledati ovdje.