TELEFONSKA SJEDNICA

Vlada u zadnji čas krpa proračunsku rupu

24.12.2013 u 10:28

Bionic
Reading

Vlada Republike Hrvatske održala je telefonsku sjednicu na kojoj je ministru financija Slavku Liniću dala suglasnost za zaduživanje u iznosu od 200 milijuna eura te transakciju s dionicama Jadranskog naftovoda kojom će se proračun podebljati za 606,4 milijuna kuna

Kao što je ranije najavljeno, novim zaduženjem pokriva se planirani prihod od privatizacije Croatia osiguranja koji će biti realiziran iduće godine.

Izmjenama i dopunama Državnog proračuna RH za 2013. godinu predviđeni su primici od prodaje dionica i udjela u glavnici kreditnih i ostalih financijskih institucija u javnom sektoru u iznosu od tri milijarde kuna. Kako realizacija povezanih postupaka privatizacije te ostvarenje planiranih prihoda neće biti dovršena tijekom 2013. godine, u svrhu ostvarenja utvrđenog računa financiranja ukazala se potreba dodatnog zaduživanja.

Vlada je donijela i Odluku o kupoprodaji 264.812 redovnih dionica dioničkog društva Jadranski naftovod, u vlasništvu Hrvatske agencije za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata. S tim u vezi dana je suglasnost za donošenje Odluke o kupnji dionica Upravnom vijeću Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) koji dionice JANAF-a stječe u svoje ime i za svoj račun, te suglasnost Upravnom vijeću HANDA-e za donošenje Odluke o prodaji dionica JANAF-a sklapanjem Ugovora o kupoprodaji tih dionica po zadnjoj prosječnoj dnevnoj cijeni na uređenom tržištu, objavljenoj na web stranicama Zagrebačke burze na dan donošenja ove odluke.

Također, Vlada je dala suglasnost Centru za restrukturiranje i prodaju za kreditno zaduženje u iznosu od 606,4 milijuna kuna. Ova će se sredstva iskoristiti za kupnju 264.812 (24,50%) redovnih dionica dioničkog društva Jadranski naftovod, u vlasništvu Hrvatske agencije za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata.

CERP se obvezuje otplatiti kredit do njegove konačne otplate i u slučaju promjene vlasničkih odnosa korisnika kredita. Vlada je obvezala CERP i da s Ministarstvom financija, u ime Republike Hrvatske kao jamca, sklopi poseban ugovor, radi reguliranja obveza i odgovornosti, u svrhu redovite otplate kredita do konačne otplate te osiguranja povrata sredstava u slučaju aktiviranja državnoga jamstva.

Vlada je donijela i Odluku o davanju mjeničnoga jamstva Centru za restrukturiranje i prodaju za kupnju 264.812 redovnih dionica dioničkog društva Jadranski naftovod te ovlastila Ministarstvo financija da u ime Vlade izda, a ministar financija potpiše ispravu o davanju mjeničnog jamstva.