ODLUKE SA SJEDNICE VLADE

Vlada u petak Uljaniku prodaje 3. maj

26.06.2013 u 15:57

Bionic
Reading

Vlada je najavila da će u petak u Rijeci s Uljanikom potpisati ugovor o privatizaciji 3. maja. U Sabor je poslala i amandman kojim malo 'oblikuju' svoju prošlotjednu strogu odluku o trošarinama za cigarete

Vlada je izmijenila svoju raniju odluku o prihvaćanju ponude Uljanika promijenivši broj dionica koje se prodaju. Utvrđeno je, naime, da su 422 dionice 3. maja rezervirane za bivše vlasnike pa nisu za prodaju. Riječ je o malom broju dionica u temeljnom kapitalu pa to ništa bitno ne mijenja.

Vlada je danas u Sabor poslala amandman na prijedlog izmjena Zakona o trošarinama kojim omogućuje prodaju cigareta po višim maloprodajnim cijenama od onih naznačenih na markici, ali ne višim od zadnje prijavljene maloprodajne cijene, najkasnije do 1. studenoga.

Naime, prema izmjenama Zakona o trošarinama, na novim duhanskim markicama neće naznačivati maloprodajna cijena, a amandman omogućuje prodaju postojećih zaliha.

Zeleno svjetlo Vlada je dala i Ministarstvu obrane za financiranje remonta sedam i nabavu pet vojnih zrakoplova MIG 21, na teret proračuna u 2014. u iznosu od 53 milijuna kuna.

Vlada je danas predložila zakon o unapređenju poduzetničke infrastrukture kojim želi unaprijediti sustav potpora poduzetništvu, za koji drži da trenutačno ne daje rezultate primjerene ulaganjima.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras izvijestio je da je od 2004. do 2012. sufinancirana izgradnja 346 poduzetničkih zona u kojima je, po podacima jedinica lokalne i područne samouprave, aktivno 2.870 poduzetnika, koji zapošljavaju 46.935 djelatnika.

Međutim, Maras kaže da je aktivno samo 196 zona, u još 27 u tijeku je gradnja objekata ili ishođenje dokumentacije za gradnju poslovnih objekata, a u preostale 123 nema poduzetničkih aktivnosti.

U razdoblju od 2004. do 2012., Vlada je sufinancirala je izgradnju poduzetničkih zona u ukupnom iznosu od 688 milijuna kuna, rekao je Maras.
On ocjenjuje da ulaganja u poduzetničke zone te potporne institucije nisu bila praćena dovoljnom strategijskom pripremom te za iduće razdoblje najavljuje 'više strategije i transparentnosti', što bi trebalo donijeti i više gospodarskih aktivnosti i profita.

To je, po njegovim riječima, bitno i zbog ulaska Hrvatske u EU kada će mnoge poduzetničke zone, posebno u sjevernoj Hrvatskoj, postati atraktivne za ulagače iz EU-a.

Vlada je s današnje sjednice u Sabor uputila prijedlog izmjena Zakona o posebnim uvjetima za stavljanje brašna na tržište kojim predlaže ukidanje obveze obilježavanja brašna evidencijskim markicama, a kako bi domaće proizvođače stavila u ravnopravan položaj u odnosu na uvoz.