ŽURNA POMOĆ SUSJEDIMA

Vlada u Bosnu poslala 25 osoba, 10 vozila, 3 čamca i 2 helikoptera

16.05.2014 u 18:40

  • +23

BiH i Srbija pod vodom

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Bionic
Reading

Vlada je održala izvanrednu telefonsku sjednicu na kojoj je žurno uputila hrvatske vatrogasce i druge civilne postrojbe da pomognu građanima Bosne i Hercegovine zbog posljedica od poplava

Na temelju Zakona o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, policije, civilne zaštite te državnih službenika i namještenika u mirovnim operacijama i drugim aktivnostima u inozemstvu, Vlada je donijela Odluku o upućivanju pripadnika vatrogasnih postrojbi i postrojbi civilne zaštite u misiju pružanja žurne pomoći Bosni i Hercegovini.

Postrojbe se, stoji u priopćenju Vlade, upućuju s ciljem spašavanja ugroženog stanovništva iz poplavljenih područja i potpore nadležnim institucijama Bosne i Hercegovine.

Dakle, u Bosnu i Hercegovinu upućuju se:

- Državna intervencijska postrojba civilne zaštite Državne uprave za zaštitu i spašavanje od 8 pripadnika, 4 vozila i 3 čamca
- Državna vatrogasna intervencijska postrojba DUZS od 11 pripadnika i 4 vozila
- Javna vatrogasna postrojba Grada Krapine od 6 pripadnika i 2 vozila.

MORH je je u BiH uputio dva helikoptera koji će pomoći na područjima Zenice, Maglaja, Banja Luke i Doboja.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje zadužuje se da osigura potrebnu logističku potporu navedenim postrojbama te koordinira sve njihove aktivnosti s nadležnim institucijama Bosne i Hercegovine.

Financijska sredstva potrebna za provedbu misije iz točke I. ove Odluke osigurana su u okviru Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2014. godinu i projekcija za 2015. i 2016. godinu, na pozicijama Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Odluka stupa na snagu odmah.