KONAČNO

Vlada tvitala: Od jeseni legalizacija kanabisa u medicini

06.09.2015 u 21:45

Bionic
Reading

Povjerenstvo za analizu i preporuke primjene indijske konoplje i kanabinoida u medicinske svrhe preporučilo je korištenje marihuane u medicinske svrhe. Izrada pravilnika pri kraju je, a legalizacija kanabisa u medicini uslijedit će već ove jeseni, najavila je Vlada na Twitteru

Upotreba indijske konoplje i kanabinoida u Hrvatskoj postat će legalna za oboljele od multiple skleroze, AIDS-a, malignih bolesti i dječjeg epileptičnog sindroma, izvijestilo je ranije Ministarstvo zdravlja.

Nije preporučena upotreba kanabinoida za druge neurološke bolesti, poput Parkinsonove bolesti i epilepsije te za psihijatrijske poremećaje, poput PTSP-a, depresije i anksioznog poremećaja.

Promjenama u Pravilniku o mjerilima za razvrstavanje lijekova te o propisivanju i izdavanju lijekova na recept omogućit će se liječenje lijekovima i pripravcima na bazi medicinskog kanabisa. Izmjenama pravilnika regulirat će se prava na proizvodnju i distribuciju indijske konoplje, način propisivanja i izdavanja recepata.


Zadaća Povjerenstva bila je istražiti mogućnosti primjene indijske konoplje, odnosno kanabinoida kod teško oboljelih kojima takva terapija može pomoći u liječenju.

S obzirom da trenutno važeći zakon ne dopušta korištenje indijske konoplje u medicinske svrhe, Povjerenstvo je razmatralo moguće izmjene zakonodavstva vezane uz indijsku konoplju i pregled lijekova baziranih na indijskoj konoplji, a koji su u upotrebi u Europskoj uniji.

Predsjednik Povjerenstva je doc. dr. sc. Ognjen Brborović s Katedre za socijalnu medicinu i organizaciju zdravstvene zaštite Medicinskog fakulteta u Zagrebu, a Povjerenstvo se sastoji od deset članova koji su redom uvaženi stručnjaci medicinske i pravne struke, navelo je Ministarstvo zdravlja.