(VIŠE)NACIONALNI SPAS

Vlada stručnjaka - jedini izlaz za BiH?

10.02.2014 u 17:09

Bionic
Reading

U Tuzli je pokrenuta inicijativa za formiranje vlade stručnjaka ili, kako se to nekada zvalo - vlade nacionalnog spasa. Ekonomisti vjeruju da je to jedino rješenje u ovom trenutku, dok su pravnici skeptični, izvještava Deutsche Welle

Faruk Širbegović, član Ekonomsko-socijalnog savjeta Tuzlanskog kantona, ali i jedan od najuspješnijih privrednika u zemlji, kaže da se prvo mora definirati tko će sačinjavati tu vladu - uz uvjet da to nisu stranački ljudi, piše DW

Duljko Hasić iz Vanjskotrgovinske komore BiH kaže da je s aspekta trenutne situacije formiranje vlade stučnjaka najbolje i jedino rješenje, dok ekonomist Aleksa Milojević tvrdi da se rješenja mogu realizirati upravo kroz vladu spasa te da je uz novi model vladanja moguć lagan i brz izlazak iz krize.

Omer Ibrahimagić, profesor ustavnog prava iz Sarajeva, kaže da niti jedan ustav u BiH ne poznaje takav vid organiziranja.

'Obično je u drugim zemljama definirana vlada u tehničkom mandatu, za razliku od BiH. To može biti samo preporuka neke grupe, ili građana, skupštini kantona da u formiranju nove vlade vodi računa o tome da za ministre imenuje osobe koje su stručnjaci za pojedine sektore, a koji bi pomogli da se poboljša situacija u društvu. Međutim, problem je što stranke imaju svoje ljude, koji su nekompromitirani u raznim sektorima. Prema tome, mogla bi se takva vlada formirati i voljom stranaka, pa se postavlja pitanje bi li to bilo - to', zaključuje Ibrahimagić.

Cijeli članak DW-a možete pročitati ovdje