PRIVATIZACIJA

Vlada prodaje Luku Vukovar!

23.07.2014 u 15:02

Bionic
Reading

Vlada je pokrenula postupak prodaje Luke Vukovar. Odluku je Vladi predložio ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić i dodao da se prodajom otvara velik potencijal za državni proračun

Vlada je odlučila prodati Luku Vukovar, i to u stopostotnom poslovnom udjelu u nominalnoj vrijednosti od 38,07 milijuna kuna.

Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić rekao je da se radi se o operateru koji koristi oko 10 hektara, ili oko 37 posto ukupne površine Lučke uprave Vukovar koje je osnovano 2002. 'Tijekom 2013., luka je ostvarila 13,5 milijuna kuna prihoda i dobit od 264 tisuće kuna. Ima 76 zaposlenih', rekao je ministar.

'Cilj je prodaje povećati performans luke koji možemo iščitati iz koncesijske naknade. Samo varijabilni dio naknade prošle godine je bio 62 tisuće kuna što znači da postoji ogroman potencijal za državni proračun, a uz novog operatera može donijeti i novi teret', kaže Hajdaš Dončić.

Rok za podnošenje pisma namjere za iskazivanje interesa za kupnju je 30 dana od objave poziva za iskazivanje interesa.

Inače, Luka Vukovar ovlašteni je koncesionar na lučkom području Vukovar i jedina je koja se bavi prekrcajem generalnih i rasutih tereta. Najčešći korisnici luke su poduzetnici iz Hrvatske i sjevernog dijela BiH, a kako gospodarska aktivnost stagnira, luka se suočava sa smanjenjem poslovne aktivnosti.