SVE IZNAD 230 TISUĆA KUNA

Vlada prelomila: Crkve i Dinamo će morati plaćati porez!

30.01.2014 u 17:07

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Zakon o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija koji će imati direktan utjecaj na financijsko poslovanje Crkve, nogometnih klubova i drugih udruga koje godišnje obrću više od 230 tisuća kuna

Ministar financija Slavko Linić potvrdio je na konferenciji za tisak nakon sjednice Vlade da će se novi zakon koji je danas upućen u Sabor odnositi na sve udruge, pa i na Crkvu i nogometne klubove.

'Tko prometuje sa iznosom iznad 230.000 kuna godišnje mora osnovati trgovačko društvo i voditi knjige po zakonu o trgovačkom društvu te plaćati porez. Tu ćemo imati stroge nadzore. Kod poslovanja s gotovinom imat ćemo posebne propise i kompletan nadzor po osnovi fiskalizacije', rekao je Linić.

Linić kaže da je cilj zakona uvođenje transparentnosti u poslovanje svih civilnih organizacija. Zakonom se uvodi obaveza dostave financijskih izvještaja svim neprofitnim organizacijama, prilagođena visini prihoda i vrijednosti imovine, a uvodi se i Registar neprofitnih organizacija.

Sve neprofitne organizacije s prihodima iznad 10 milijuna kuna godišnje morat će tako podnositi revizorska izvješća, a iznad tri milijuna kuna godišnje izvještaje o prethodnoj godini.

Podsjetimo, Registar neprofitnih organizacija postpoji već nekoliko godina. Neprofitne organizacije u Republici Hrvatskoj dužne su se, sukladno čl. 2. st. 1. Uredbe o računovodstvu neprofitnih organizacija (Narodne novine, br. 10/08 i 7/09), upisati u Registar neprofitnih organizacija.

Također, ta ista Uredba je propisala i sadržaj financijskih izvještaja koje su neprofitne organizacije dužne dostavljati za potrebe Ministarstva financija u Financijsku agenciju (FINA), a financijski izvještaj za poslovnu godinu i u Državni ured za reviziju.

Uredba kaže i sljedeće: "Ako je vrijednost imovine uzastopno u prethodne tri godine manja od 100.000,00 kuna na razini godine i godišnji prihod uzastopno u prethodne tri godine manji od 100.000,00 kuna na razini godine, neprofitna organizacija nije u obvezi vođenja dvojnog knjigovodstva i sastavljanja te predaje propisanih financijskih izvještaja".

"Odredbe ove Uredbe odnose se na udruge i njihove saveze, strane udruge, zaklade, fondacije, ustanove, političke stranke, komore, sindikate, vjerske i druge zajednice i sve druge pravne osobe kojima temeljni cilj osnivanja i djelovanja nije stjecanje dobiti/profita, za koje iz posebnih propisa proizlazi da su neprofitne organizacije i koje su upisane u Registru neprofitnih organizacija".


312655,312650,312610,312510