IZRAČUN SE I DALJE NE MIJENJA

Vlada popustila braniteljima: Odgađa se mirovinski zakon

17.12.2014 u 12:48

Bionic
Reading

Primjena Zakona o mirovinskom osiguranju, u dijelu koji se odnosi na branitelje, danas donesenom uredbom na sjednici Vlade pomaknuta je za 30. lipnja 2015. godine

Mirando Mrsić, nadležni ministar, kaže kako je uredba 'donesena na temelju zaključaka sa saborskog Odbora za veterane' te da su njome ispoštovali sve što su branitelji tražili.

'Tada samo rekli da ćemo odgoditi primjenu Zakona o mirovinskom osiguranju koji se veže uz razdvajanje braniteljskih mirovina do 30. lipnja i taj zaključak današnjom uredbom ispunjavamo. Što se tiče izračuna mirovine, visine mirovine u tom dijelu ništa se ne mijenja ni sada, niti će se mijenjati nakon 30. lipnja', ustvrdio je Mrsić.

Podsjetimo, prema slovu Zakona o mirovinskom osiguranju, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) obvezan je korisnicima koji su mirovinu ostvarili prema povoljnijim uvjetima razdvojiti mirovinu na dvije svote - na svotu mirovine koja je određena temeljem staža osiguranja i preostali dio mirovine koji je ostvaren na temelju posebnih propisa.

Branitelji su tvrdili da će im se na taj način pokušati smanjiti mirovine dok su iz Vlade tvrdili suprotno.

Mrsić je danas rekao kako razdvajanjem mirovina Vlada pokazuje da branitelji imaju i radnog staža i da su radili prije nego što su odlazili u rat te da je to u njihovu interesu. Smatra kako je donesenom uredbom u potpunosti ispunjen zahtjev branitelja, a dodao je kako će se formirati i povjerenstvo koje će pratiti proces te da u petak ima sastanak s Nedom Balog, predsjednicom Zajednice udruga udovica hrvatskih branitelja s kojom će razgovarati o procesu.

Izrazio je nadu kako će u prijelaznom razdoblju do 30. lipnja postići konsenzus s braniteljima i 'da će ući u proces bez problema', zaključio je ministar.