REFERENDUM O BRAKU

Vlada otkrila kako će provjeriti potpise 'U ime obitelji'

01.08.2013 u 12:26

Bionic
Reading

Provjeru brojke od 750.000 građana i vjerodostojnost potpisa birača, koje je prikupila inicijativa 'U ime obitelji' a koja traži raspisivanje referenduma s pitanjem jeste da u Ustav uđe odredba da je brak zajednica između muškarca i žene, obavit će Ministarstvo uprave temeljem slučajnog uzorka kojeg će utvrditi Državni zavod za statistiku, odlučeno je na današnjoj sjednici Vlade

Ista inicijativa danas je dostavila je Odboru za Ustav, poslovnik i politički sustav Hrvatskoga sabora odgovor na pitanje jesu li pri predaji zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma promijenila referendumsko pitanje iako to od njih nitko nije službeno ni tražio.

U ime obitelji podsjećaju da je Peđa Grbin predsjednik saborskog odbora poručio putem medija da će od njih zatražiti da se očituju o navedenom pitanju Odbora.

'Budući da niti nakon tri tjedna od spomenute sjednice 'U ime obitelji' nije zaprimila nikakav službeni upit, opreza radi, Građanska inicijativa dostavila je Saborskom odboru priloženi odgovor:
Referendumsko pitanje nije mijenjano ni na koji način, što je lako razvidno iz dostavljenih potpisnih knjiga i usporedbom s identičnim pitanjem (podebljano označeno, s upitnikom) u Zahtjevu za raspisivanje državnog referenduma od 14. lipnja 2013. godine', stoji u priopćenju poslanom medijima.

Zabrinjava ih, kažu, da u proteklih 45 dana od predaje zahtjeva za raspisivanje referenduma nisu dobili nikakve službene informacije o tijeku ili rezultatu samog postupka provjere broja potpisa niti od Hrvatskog sabora, a niti od nadležnih ministarstava kojima je povjeren taj zadatak.

Podsjećaju da je Vlada 2010. godine prilikom izjašnjavanja građana koje su organizirali sindikati postavila rok od 45 dana za provjeru potpisa birača.