LOŠA PROCJENA

Vlada opet osnovala ured koji je ukinula

14.12.2009 u 09:13

Bionic
Reading

Ured za koordinaciju sustava procjene učinaka propisa kojega je Vlada pod pritiskom dijela medija ishitreno ukinula u srpnju ponovno je osnovan. Ovoga puta ne kao samostalni ured Vlade već kao dio Ureda za zakonodavstvo

Naime, Odjel za razvoj sustava i koordinaciju učinka propisa je od 1. prosinca jedan od tri odjela tog Ureda. Taj će Odjel koordinirati procjenu učinka propisa na gospodarstvu, procjenjivat će socijalni i ekološki učinak nacrta prijedlog zakona i drugih propisa koje predlaže ili donosi Vlade, piše Novi list

Da bi taj Odjel profunkcionirao u Uredu za zakonodavstvo zaposlit će se jedan pomoćnik u Uredu, a u samom Odjelu pet ljudi. Za to neće trebati dodatna proračunska sredstva jer Ured za zakonodavstvo od Ministarstva uprave preuzima opremu i novac osiguran za plaće službenika ukinutog Ureda.

Vladi je da bi osnovala Ured za koordinaciju sustava procjene učinka propisa trebalo nešto manje od dvije godine. Uredbu o osnivanju Ureda usvojila je u lipnju 2007. godine, a predstojnika Ureda imenovala tek u siječnju ove godine. Ured je profunkcionirao tek u svibnju, nakon što su obavljene sve nužne administrativne predradnje, odobren novac za njegov rad i nakon što je kadrovski ekipiran.

Na osnivanje Ureda, odnosno ustavovljanje sustava procjene učinka propisa Hrvatska se obvezala i prema Bruxellesu za što je imala i osiguranu europsku financijsku pomoć. Takvi sustavi smanjuju mogućnost usvajanja loših propisa koje brzo nakon usvajanja treba ponovno mijenjati. Formiranje takvog ureda bila je i glavna preporuka Hitroreza, a za to su se posebno zalagali sindikati, poslodavci i Hrvatska udruga banaka.

No, pod pritiskom dijela medija da treba rezati nepotrebnu administraciju taj je Ured u srpnju ukinut. U međuvremenu izgubljena su četiri mjeseca. U ta je četiri mjeseca Vlada, prema planovima ukinutog Ureda trebala usvojiti metodologiju čije je varijante Ured razradio ne bi li se konačno sustav procjene učinka propisa mogao i provoditi.

No, predstavljanje metodologije i njeno usvajanje bilo je predviđeno za kasno ljeto ili ranu jesen ove godine, a tada je taj Ured već bio ukinut.