POSKUPLJENJE ZBOG ULASKA U EU

Vlada opet digla trošarine na cigarete

04.06.2013 u 16:02

Bionic
Reading

Vlada je na telefonskoj sjednici donijela Uredbu o visini trošarine na cigarete, sitno rezani duhan i ostali duhan za pušenje. Prevedeno, donijela je odluku o novom poskupljenju cigareta koja je dio usklađivanja s regulacijama Europske unije

U cilju provedbe postupnog povećavanja trošarine na cigarete, a uzimajući pritom kao bitnu činjenicu preuzetu obvezu da danom pristupanja Europskoj uniji ukupna trošarina na sve cigarete mora iznositi najmanje 57 posto prosječne ponderirane maloprodajne cijene cigareta puštenih u potrošnju i minimalno 64 eura na 1.000 komada cigareta, bez obzira na prosječnu ponderiranu maloprodajnu cijenu cigareta, ovom se Uredbom propisuje visina trošarine na cigarete i utvrđuje minimalna trošarina na cigarete - priopćili su iz Ureda za odnose s javnošću Vlade.

Navode da specifična trošarina iznosi 197,00 kuna za 1.000 komada cigareta uz proporcionalnu trošarinu 37 posto od maloprodajne cijene cigareta te se povećava iznos minimalne trošarine na cigarete sa 486,00 kuna za 1.000 komada na 567,00 kuna za 1.000 komada cigareta. Povećava se i trošarina na sitno rezani duhan, tako da iznosi 450,00 kn/kg, te ostalog duhana za pušenje tako da iznosi 380,00 kn/kg.

Tako bi, prema našem izračunu, minimalna trošarina na jednu kutiju od 20 cigareta trebala biti oko 11,34 kune. Odnosno, pretpostavlja se da će proizvođači ulaskom u EU poskupjeti cigarete od dvije do pet kuna. I tako bi trebalo biti do 2018. godine kada se očekuje povećanje cijena do gotovo 30 kuna po kutiji cigareta. Sve je to dio usklađivanja trošarina s trošarinskim modelom EU-a.

Osim fiskalnih učinaka, ističu u priopćenju Vlade, povećanjem trošarine postižu se i zdravstveni efekti u smislu smanjenja potrošnje cigareta, a sukladno i međunarodno preuzetim obvezama u okviru Svjetske zdravstvene organizacije.

Utjecaja na proračun neće biti jer je prihod u iznosu od 100 milijuna kuna bio projiciran u planiranim prihodima Državnog proračuna za 2013. godinu.